wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
De danske landsholdsroere bliver rost til skyerne af den positive attitude, de viste igennem de vanskelige forhold på træningslejren

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Det danske landshold har fået en glimrende start på VM efter at de første danske årer blev sat i vandet søndag i Sarasota. Helt op til starten af stævnet har der hersket en del bekymring om roernes nuværende form fra trænere og ledere, men den bekymring kan nu gradvis tilsidesættes af glæde over de danske præstationer.

Bekymringen har dog været fuldt berettiget for aldrig før har et dansk landshold været igennem så turbulent et optaktsforløb op til en stor regatta. En ting er, at skulle forberede sig på en stor regatta med alle de ydre og indre forventninger, som roerne naturligvis må forventes, at gå rundt med. En helt anden, er at gå gennem dette forløb, mens en orkan beslutter sig for at lægge vejen forbi med al det mentale stress, som det åbenlyst medfører.

Hård fysisk og mental udfordring
Det kræver sin mand og kvinde, at komme helskindet fysisk som mentalt igennem sådan en udfordring, og trænerteamet bestående af Mads Haubro, Bent Fransson, Brian Richardson og Jens Vilhelmsen såvel som sportschef Finn Trærup-Hansen har i Sarasota udtrykt dyb respekt for den måde, som atleterne har formået, at håndtere situationen på.

Træner Brian Richardson vidste godt, at man har fået samlet en meget homogen gruppe af roere. Alligevel har han været meget imponeret over den indstilling, som roerne har haft i træningslejren på trods af udfordringer og frustrationer.

”Jeg har været meget stolt over den ro, som roerne har haft igennem forløbet. Jeg havde egentlig forventet, at der ville være en del stress og nogle vanskeligheder. Men på trods af de rigtig mange udfordringer, som de blev udsat for i form af bekymring for det ukendte, manglende strøm og vand samt vanskelige vilkår på trænings-søen, så håndterede de det fantastisk godt. Vi blev hele tiden godt informeret af personalet om, hvad der foregik og vi havde heller ikke nogle valgmuligheder. Vi var nødt til at blive og få det bedste ud af situationen, men det er naturligvis langt lettere sagt end gjort”, siger Brian Richardson og uddyber:

Klar til at pakke på fem minutter
”Man kan sige, at det tog personalet i ferie-resortet for lang tid at få os flyttet over i et hotel fordi vi var uden strøm og uden vand efter at orkanen havde bevæget sig videre. Men roerne klagede aldrig over situationen, de blev bare ved med at fokusere på det, som det hele handlede om, nemlig at optimere deres træning hen i mod VM. Og det må jeg sige, at jeg var virkelig imponeret over”, siger Brian Richardson.

Den australske træner husker klart, hvordan roerne reagerede, da de endeligt fik at vide, at de kunne rykke på hotel, få et bad, nyde air-condition og gå på toilet uden at skulle hente vand fra swimming-poolen for at kunne skylle ud.

”Jeg tror den første gang, hvor man virkelig kunne fornemme, at de havde været under stress var da vi fortalte dem, at vi havde fundet et hotel. Da var de klar til at rykke ud inden for fem minutter! Og der kunne man helt sikkert se lettelsen i deres ansigter.”

Positiv attitude
Brian Richardson ville gerne have været alle forstyrrelserne foruden, men fortæller, at roerne gennem en meget positiv attitude, har formået, at komme mentalt og fysisk flot igennem forløbet.

”Det har helt sikkert været de værste forberedelser, som man kunne forestille sig, men roerne har tacklet det exceptionelt godt. De var ikke kun påvirket af orkanen, men også af de vanskelige vilkår på trænings-søen. Vanskelighederne har selvfølgelig gjort, at vi ikke har fået trænet lige så meget, som vi havde planlagt. Men takket være den positive tilgang de har haft til forberedelserne og situationen, har blot gjort, at vi synes, at de er kommet rigtig flot igennem en meget vanskelig situation”, slutter Brian Richardson.