wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Sverri Nielsen har fordøjet oplevelsen i Tokyo og vil efter denne sæson beslutte sig for om han fortsætter karrieren til OL i Paris 2024 (Foto: Ian Baden)

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Præcis 270 dage er der gået siden Sverri Nielsen stillede op til OL-finalen på Sea Forest Waterway i Tokyo til karrierens foreløbige højdepunkt. Forud var gået en meget lang periode, hvor Sverri havde vist en fuldstændig forrygende stabilitet, som ingen af konkurrenterne kunne matche. I takt med formkurven var medaljekabinettet vokset, han var blevet europamester, havde vundet sølvmedalje ved VM og havde en lang række World Cup sejre, som havde slået hans navn fast som en af de største profiler nogensinde i dansk og færøsk roning.

Faktisk skulle man helt tilbage til EM 2019 for at finde en konkurrence, hvor Sverri sluttede uden for podiet (dengang på en 4.plads), og i kølvandet på de fornemme resultater var forhåbningerne om en dansk OL-medalje vokset. Men de svære betingelser på vandet i Tokyo favoriserede ikke Sverri Nielsen´s stil, og han måtte se sig henvist til fjerdepladsen, mens grækeren Stefanos Ntouskos nærmest sensationelt vandt guld.

(Foto: Lars Møller)

”I situationen tager man altid den rigtige beslutning”
Nu har den 28-årige stærke færing haft tid til at fordøje oplevelsen og Sverri Nielsen understreger, at han har lagt skuffelsen bag sig. ”Efter finalen havde jeg bare brug for at komme hjem og også have lidt tid på Færøerne til at tænke oplevelsen i Tokyo igennem og komme videre. Og det synes jeg faktisk er gået meget fint. Det er ikke noget, der har holdt mig søvnløs om natten. Jeg kan af og til begynde at tænke tilbage på det, hvis jeg ikke har noget at lave, men det er ikke noget, jeg har haft brug for at snakke med sportspsykologer om. Jeg har forsøgt, at give det den tid, der skal til for ligesom mentalt at komme videre”, siger Sverri Nielsen.

Når man ikke umiddelbart når sine mål, giver det næsten altid anledning til selvransagelse, men Sverri understreger i dag, at han havde et rigtig godt forløb op til OL og følte sig velforberedt. ”Jeg følte, at jeg havde gjort alle de ting, jeg skulle gøre for at være optimalt forberedt. Når tingene ikke helt går som, man gerne vil have, så begynder man altid at fundere over, om man skulle have gjort nogle ting anderledes. Skulle man have trænet på en anden måde eller lagt vægt på nogle andre ting”, siger Sverri, der afslører, at han havde en god snak med Eskild (Ebbesen, red..) i god tid før OL om netop de ting.

”Vi snakkede om, hvordan man kan være tilfreds med sin indsats ligegyldigt, hvordan det ville gå ved OL. Om hvordan det er let at være bagklog bagefter og tænke om man skulle have gjort nogle ting anderledes. Men der må man bare huske på, at når man sidder i situationen, så er der en grund til, at man tager de valg, man tager. I situationen ville man altid synes, at det var den rigtige beslutning og derfor er det svært bagefter at synes, at man skulle have gjort det anderledes”, siger Sverri Nielsen.


(Foto: Dorthe Jensen)

”Jeg ville have ønsket at betingelserne havde været anderledes”
Ligesom i Rio 2016 bød varmen og vinden i Tokyo på masser af udfordringer for de danske roere, og Sverri Nielsen ville have ønsket at betingelserne ville have været mere gunstige for ham i den japanske hovedstad:

”Jeg synes ikke jeg havde nogle exceptionelt gode løb under OL, men det er også sjældent at det føles perfekt, når vandet er så uroligt, som det var i Tokyo. Men jeg syntes generelt det gik fint og Thomas (Poulsen, Sverris´s træner) og jeg vidste på forhånd, at det ikke ville blive let at tage en medalje. Hvis jeg kunne, ville jeg have valgt nogle andre forhold til finalen”, siger Sverri Nielsen og fortsætter: ”Nogle gange ror man i hurtigt og teknisk svært vand og andre gange ror man i lidt tungere vand med lidt modvind og der har alle deres præferencer. Generelt synes jeg det gik fint, måske kunne jeg have gjort det en smule bedre, men ingen kan forvente, at man er perfekt hele tiden”, siger Sverri Nielsen.

Bare ”bad luck”
Sverri´s træner, Thomas Poulsen, fulgte dramaet i Tokyo på tætteste hold og det tidligere medlem af Guldfireren er uendelig stolt af den måde, som Sverri Nielsen håndterede situationen på op til OL-regattaen og også efter:

”Mange af Sverri´s konkurrenter havde været til OL før, Sverri var debutant og medaljefavorit og han gik ind til OL med et langt større pres end nogle af konkurrenterne. Sverri vidste, at hvis han ikke fik medalje, ville mange opfatte det som en stor skuffelse mens en 4. – eller 5.plads for andre ville være blevet opfattet som en succes”, siger Thomas Poulsen og understreger, at man ikke må lade fjerdepladsen i Tokyo overskygge Sverri´s imponerende resultatrække op til OL.


(Foto: Dorthe Jensen)

”Jeg synes Sverri havde et godt forløb op til OL, han har klaret sig sindssygt godt og han har været en fantastisk roer at arbejde sammen med. Vi har aldrig nogensinde haft en tung roer i herresinglesculler, som har præsteret, hvad han har gjort og det må vi ikke glemme. Selvfølgelig er jeg ked af, at han ikke fik medalje og det gjorde også meget ondt på mig. Men hvis man ikke kan håndtere det, så skal man ikke være i det her game. Lige efter finalen sagde jeg også til Sverri: ”Det gør ondt nu, men det går over og livet går videre”, siger Thomas Poulsen.

OL i Paris 2024?
Tilbage står nu spørgsmålet om vi får lov til at se Sverri blandt den absolutte elite i herrernes singlesculler igen og om han har lysten og motivationen til at fortsætte til og med OL i Paris 2024. ”Det er klart, at jeg har Paris i tankerne, men jeg har ikke truffet nogen beslutning endnu, og det kommer jeg heller til før denne her sæson er overstået”, siger Sverri Nielsen, der stadig har holdt sig i form siden OL i Tokyo. ”Jeg kan lide at holde mig i form, så jeg kommer til at træne lige meget hvad. Og i øjeblikket hygger jeg mig lidt med det uden at have det pres hængende over hovedet, at jeg SKAL træne”, siger Sverri Nielsen, der afslutningsvis understreger, at landsholdspausen efter OL har gjort hans helbred godt.

”Jeg synes kroppen har haft godt af pausen. I den seneste tid har jeg været lidt mere på vandet og trænet med drengene fra DSR. Jeg har ikke decideret ondt i ryggen, selv om jeg godt kan genkende presset på rygmuskulaturen. Men generelt går det meget bedre, jeg har ikke haft de samme rygsmerter som før og jeg har heller ikke haft de samme rimeligt voldsomme hold i nakken, som jeg tidligere har haft. Så de spændinger, jeg har haft i kroppen er stort set forsvundet”, slutter Sverri Nielsen.