wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Forventningens glæde sitrer og spørgsmålene står i kø for dansk landshold før EM-start

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Mere end 500 roere fra 34 nationer har i disse dage sat kurs mod Racice (CZE), hvor EM afholdes fra 26-28 maj i et stævne, som skal give dette års første fingerpej om, hvor de forskellige nationer står styrkemæssigt over for hinanden. Og spørgsmålene hober sig på det nærmeste op før det danske landshold fredag tager hul på sæsonens første internationale styrkeprøve.

I den danske lejr er man ivrig efter at komme i gang og få de første signaler om, hvorvidt vinterens træning såvel som årets to første træningslejre i Portugal har båret brugt. Det er på det nærmeste næsten en tradition, at mange af rosportens prominente navne enten holder pause eller stopper karrieren helt efter OL og det samme har været tilfældet i Danmarks Rocenter i Bagsværd. Det giver dermed mulighed for at nye unge navne kan vise formatet og dermed formes nye konstellationer. Og netop derfor står alle nationer ved EM som ét stort spørgsmålstegn om, hvordan sæsonen 2017 videre vil forme sig.

Seks danske både til start
Danmark stiller til start i Racice med seks både, og træner Mads Haubro, der har ansvaret for tre af disse (W2-, Hedvig Lærke Berg Rasmussen og Christina Juhl Johansen, LW2x, Juliane Elander Rasmussen og Mathilde Persson, W1x, Fie Udby Erichsen i tillæg til Aja Runge Holmegaard, Roskilde i LW1x) er forsigtig optimistisk i forhold til de danske muligheder ved sæsonens første internationale udfordring:  ”Jeg har forventninger om, at de tre hold jeg har med foruden Aja kan gå ud og vise den bedste halvdel af den træning, vi har lavet. Jeg har ingen forventning om, at de går ud og laver et eller andet magisk, men jeg har en forventning om, at de går ud og viser det, som de er i stand til, nå de er gode til træning, siger Mads Haubro.

Mads Haubro understreger, at man håber på, at kunne rejse hjem med et par finalepladser, men siger også, at man ikke kan forvente noget eftersom man ikke ved, hvor de andre lande står i øjeblikket.

”Det er en ny Olympiade, vi skal forberede os til og vi ved ikke, hvad de andre lande kommer med i princippet. Der er en masse nye konstellationer, ikke kun fra Danmark, men også fra de andre lande. Og det gør, at ingen kan vide sig sikker på noget som helst med mindre, at man er meget tæt på verdensrekorden”, siger Mads Haubro.

Højt niveau ved EM
Også Brian Richardson, der er træner for to mandskaber (LM2x, Emil Espensen og Mathias Larsen og M1x, Sverri S.Nielsen), ser frem til at blive meget klogere efter EM. ”Det er meget svært at vurdere, hvordan det vil gå. Sverri har gjort det godt igennem vinteren og har gjort alt det, vi bad ham om, men indtil vi har været på vandet, er det umuligt, at sige noget om, hvor han står. Mathias og Emil er også svære, at vurdere fordi det er en helt konstellation, som stadig forsøger, at finde deres rytme efter at de også skulle skifte tilbage til at ro med to årer. Jeg forventer, at de vil være konkurrencedygtige, men vi er oppe mod bl. a guldmedaljetagerne fra OL og det er i det hele taget et stærkt felt”, siger Brian Richardson således.

Mads Haubro forventer, at det vil være nemmere, at klare sig til EM i år eftersom konkurrencen vil snævre til ved EM og VM i de kommende år, men påpeger, at niveauet ved EM alligevel altid plejer at være højt. ”Når man kigger på tilmeldingerne, så er det svært, at få et komplet billede for der er nogle hold, der er nye og det er svært at sige, hvad niveauet er i de forskellige klasser. Men det ser dog ud som om, at der er nogle bådklasser, der ser meget svære ud, mens der er rigtig mange nye konstellationer i andre bådklasser, hvor man derfor ikke kan sige noget om niveauet fordi vi ved ikke endnu, hvad de individuelle nationer kan endnu”, siger Mads Haubro.