wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Seks nationale dommer aspiranter bestod i marts deres eksamen og de kan nu gøre sig klar på den endelige prøve ved DM på Bagsværd Sø til august.

Hvert år uddanner DFfR nye dommere, der skal dømme de mange nationale regattaer rundt omkring i landet, og i år er turen kommet til de seks nationale dommer-aspiranter Linda Milling fra Sorø Roklub, Birgitte Ferm Andersen fra KVIK, Martin Boserup fra KR, Mie Klevang Pedersen fra Vejle, Asta Øjvind Nielsen fra DSR og Jan Christiansen SAS.

Af Gustav Højmark-Jensen

Aspiranter kommer fra vidt forskellige roklubber og det er noget dommerudvalget er yderst tilfredse med, da det sikrer en så bred repræsentation som muligt.

Generalprøve ved DM
Da de nye roere skal i ‘praktik’ før deres endelige eksamen ved DM, så vil du komme til at se de nye aspiranter på robanerne i løbet af sæsonen, og fra dommerudvalget lyder opfordringen derfor: “Tag godt i mod dem”.

Dommer-aspiranternes uddannelse kulminerer ved DM, hvor der den praktiske eksamination vil finde sted. Den præstation vil så blive fuldt op af en mere teknisk og afsluttende prøve, hvorefter aspiranterne forhåbentligt kan kalde sig nationale rodommere.

Spændende forløb

Linda Milling fra Sorø Roklub er én af de nye dommeraspiranter, der i marts bestod den teoretiske prøve, og hun står nu overfor at skulle vise og forfine sine evner som dommer frem mod den endelige prøve ved DM på Bagsværd Sø den 19. august:

“Jeg synes, at forløbet indtil nu har været enormt spændende. Nu skal vi ud og være praktikanter, og det ser jeg frem til. Der er jo flere forskellige funktioner forbundet med det at være dommer, så jeg håber på at komme til at prøve kræfter med de forskellige dommerdiscipliner hele vejen rundt. Vi skal i starten som praktikanter følge nogle erfarne dommere, og lære af dem, men det bliver spændende selv at få lov til at stå for det”, fortæller Linda Milling.

Tættere på romiljøet
Linda Milling har været kaproer de sidste to sæsoner, og hun har valgt at blive dommer for at komme endnu tættere på romiljøet:

“Jeg startede desværre med at ro i en lidt sen alder, og da man jo aldrig ved, om helbredet er til at være kaproer om fem år, så synes jeg at det ville være en perfekt ide at blive dommer, så jeg kan blive ved med at være tæt på roning og romiljøet. Det var faktisk nogle andre fra klubben, der gav mig ideen og sagde, at jeg skulle melde mig til, og jeg er rigtig glad for den beslutning”.

Også på resten af dommerholdet er der god stemning ifølge Linda Milling, nogle af aspiranterne har endda ambitioner om at blive internationale dommere ude i fremtiden:

“Vi har et rigtig godt sammenhold på dommerholdet, og vi hygger os rigtig meget, og vi kan sparre med hinanden. Og med hensyn til det med at blive international dommer engang i fremtiden, så er der jo en aldersgrænse, så for mig tænker jeg ikke, at tiden er til det, men jeg ved, at mange af de andre fra holdet helt sikkert vil den vej” afslutter dommeraspiranten Linda Milling fra Sorø Roklub.

Afsluttende teknisk prøve efter DM
Selvom den praktiske prøve vil blive afholdt i forbindelse med afviklingen af DM på Bagsværd Sø til august, så venter der dommeraspiranterne endnu en prøve i kølvandet på Danmarksmesterskaberne. Nemlig en mere teknisk prøve, hvor de kommende dommere skal op i en række spørgsmål og gennemgå en opsat robane. Til sidst skal de dommere, der observerede aspiranterne under deres praktiktid også godkende forløbet.