wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Er det farligt eller ej?

Foto: Erik K. Nielsen

Lokale skybrud, regn og torden har indtil nu været kendetegnende for sommervejret. Det har fået diskussionerne i gang i flere roklubber. Er det farligt at ro i tordenvejr? Skal man søge land eller er det tilstrækkeligt at ro kystnært?

DFfRs anbefalinger
Det er kastevindende der følger med tordenbygerne, der er den største udfordring for et ro-hold. Kastevindene opstår når to vejr-fronter mødes.

Vinden kan være kraftig og skifte retning ekstremt hurtigt. For roerne kan det være en udfordring bare at tage et enkelt tag, og styrmanden kan risikere at blive sat ”skakmat” da han ikke har muskelkraft til at styre båden.

På DFfRs Langtursstyrmandskurser lærer kursisterne, at bliver et ro-hold overrasket af tordenvejr, skal holdet søge land, dog ikke for enhver pris. Hvis ro-holdet er udfor en kyststrækning med høje træer, skal man IKKE søge land der, men derimod holde sig så kystnært som muligt og vente til tordenvejret er drevet over. Man skal ikke søge ly under træerne, hverken til vand eller lands.

Der er ingen fortilfælde af, at lyn er slået ned i en person på åbent hav. Lynet vil altid søge at slå ned i den højeste genstand. Eksempelvis en mast eller et træ.

Er det i land ikke muligt at komme i hus, så skal man undgå selv at være et højt punkt. Det gør man ved at sætte sig på hug og gøre sig så lille som mulig og røre jorden mindst muligt. Jo større berøringsflade jo mere strøm vil der kunne løbe igennem kroppen.

Når uvejret er drevet over, og holdet er kommet sikkert hjem igen, er det vigtigt at ro-chefen eller bådhusvagten bliver informeret om hjemkomsten.

Vær aldrig bleg for at tale om emnet i klubben. Det er vigtigt, at alle klubbens medlemmer ved hvordan de skal forholde sig.

Husk – altid at tjekke vejrudsigten inden I starter ro-turen. På disse platforme kan du altid tjekke, hvordan  vejret udvikler sig time for time i op til 48 timer:

  • no
  • DMI vejrkort og radar
  • FCOO
  • App til smartphone:
    • Sejladsudsigt
    • Sejlsikkert