wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
En række raceweekender giver nu landsholdsroerne og Danmarks største talenter en kærkommen chance for at teste formen på et tidspunkt, hvor udsigten til kommende regattaer ellers er usikker.

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Hvis Coronaen´s fremtur har skabt en form for mangel på motivation hos Danmarks bedste roere, kan man vel ikke inde indvende noget imod det. Forventningens glæde til sportslige højdepunkter som World Cup, U-23-VM og ikke mindst OL er blevet afløst af skuffelse, frustration og usikkerhed omkring, hvordan roningens fremtid ser ud. Man har skullet træne, og ikke mindst opretholde kvaliteten i træningen uden at have mål, der var forholdsvis nærtstående i kalenderen.

”Man skulle tage sig selv i nakken”
”Det har været en virkelig svær periode”, siger Christina Juhl Johansen, der som bekendt var kvalificeret til OL sammen med resten af pigerne i W4-. ”Vi har prøvet at holde kvaliteten i træningen, men det er klart at når vi har trænet med højintensitets-programmer, så har det været svært at få de sidste 2% med fordi man ikke har haft den samme motivation”, siger Christina Juhl Johansen

For et af Danmarks største talenter, den 22-årige Oscar Mazza fra Odense Roklub, har de seneste måneder også været ret tunge af komme igennem træningsmæssigt grundet en række aflyste udenlandske regattaer.

”Jeg er en del af et fantastisk godt trænings-fællesskab i Odense, hvor jeg synes trænerne har været gode til at komme med alternative ideer til, hvordan vi kunne holde gejsten og motivationen til træningen kørende”, siger Oscar Mazza. Men samtidig har jeg haft mange træningspas på vandet, hvor jeg ikke har kunne få det til at spille. Man har skullet tage sig selv i nakken. Og det har faktisk ikke været de hårde træningspas, der har været de sværeste. Det har mere været de pas, hvor man har været ude og trille og arbejde med teknikken, at man har haft mere tid til at tænke over tingene, og det har gjort det sværere”, fortæller Oscar.

Kærkomment alternativ
Roerne, hvad enten det var landsholdsroerne eller cremen af dansk ronings ungdom på U-19 og U-23 niveau har savnet en række mål at sigte efter. Men det har de fået nu. Eftersom den danske regering har besluttet, at op til 50 mennesker kan samles, har Danmarks Rocenter nu formået at stable tre race-weekender sammen, som kommer til at fungere som afløsere for sæsonens iagttagelsesregattaer, der jo som bekendt måtte aflyses. Raceweekenderne, der vil blive arrangeret i Odense (20/21 juni), Sorø (4/5 juli) og Bagsværd (formentlig 17/18 juli, skal stadig fastlægges) kommer dermed til at udgøre grundlaget for udtagelser til EM eller optagelse i DRCs bruttogruppe for VM 2021 (for roere uden for DRC).

Tidligere medlem af Guldfireren og en del af træner-gruppen, Thomas Poulsen, er meget tilfreds med, at man nu har fået skabt et alternativ til en sæson, der ellers er blevet ødelagt af aflysninger. ”Hvis man ikke kan se noget formål med træningen, så er træningen bare øv med øv på. Og derfor er de her raceweekender bare super-vigtige. Før man skal toppe, så er det godt, hvis man før har haft kroppen oppe i højt gear. Når kroppen været tæt på at være oppe i maksimalt gear, så er det som om at så har den lettere ved at komme op på det niveau igen eller højere op den næste gang. Nu kan vi igen se, at roerne er motiverede, så den træningstop, som vi forsøger at lave hen over sommeren, skal nok blive god”, fastslår Thomas Poulsen.

Alternative distancer
Race-weekenderne, der afvikles i små både (1x og 2-), vil indeholde masser af variation for roerne vil blive udfordret på bl.a. 6 km langdistance, 2 km time-trials og 1500 meter. Ud over landsholdsroerne deltager også en gruppe af Danmarks største talenter på U-19 og U-23 niveau eftersom klubberne har fået mulighed for at tilmelde deres største håb. Det giver nu ungdommen mulighed for at teste sig mod deres mulige rolle-modeller, hvilket Oscar Mazza glæder sig meget til.

”Når man får lov til at ro mod DRC-roere får man nogle gode signaler om man er på den rigtige vej. Man ved selvfølgelig at Sverri (Nielsen, red.) kommer til at ro rigtig stærkt på søndag. Men han er også en af de stærkeste i verden. Hvis jeg så på søndag er 20 sekunder efter ham, men måske om tre uger er 18 sekunder efter ham, så ved jeg også, at det kører den rigtige vej. Så på den måde betyder det meget, at man kan måle sig mod nogle, der er på et rigtig højt niveau”, siger Oscar Mazza.

Corona-perioden har betydet, at roerne i Danmarks Rocenter har tilbragt langt mere tid hjemme i Bagsværd end de har været vant til, og Christina Juhl Johansen ser nu frem til at se andet end de vante rammer: ”Selvfølgelig kommer vi ikke til at ramme det samme spændingsniveau her som til en international regatta, men vi tager den med fordi det giver en kærkommen mulighed for at ro kaproning. Vi håber meget på at vi kan komme til EM i efteråret, og det er da med EM for øje, at vi nu kan komme ud og få øvet konkurrence-situationen. Vi har ikke roet kaproning siden VM sidste år, så der er noget rust, der skal bankes af. Og man skal nok ikke forvente, at vi går ud og laver et rigtig godt resultat”, slutter Christina Juhl Johansen.