wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Landsholdets Ida Gørtz Jacobsen skal søndag eftermiddag ro for Cambridge mod Oxford i det meget prestigefyldte Boat Race på Themsen i London. Ida kalder det selv en ”kæmpe ære”, at være blevet udtaget til båden.

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

I de 40 år, hvor de kvindelige roere fra de to universiteter satte hinanden stævne i Henley, blev løbet som regel overværet af roernes venner og familie og enkelte forbipasserende svaner. Men siden kvindernes løb i 2015 blev flyttet til Tideway, hvor mændenes konkurrence også finder sted, er løbet blevet genstand et enormt hype fra medierne og offentligheden jo tættere man kommer løbet.

250.000 mennesker følger med
Med 250.000 mennesker på bredden, diverse helikoptere i luften og live transmission på BBC med 15 millioner TV-seere, så er der skruet helt op for intensiteten og ikke mindst presset på roerne. Og selv om Ida som den eneste af sine besætningsmedlemmer har været til et stort senior-mesterskab, så er hun sikker på, der bliver rigeligt af sommerfugle i maven søndag eftermiddag.

”Der er en helt anden stemning omkring løbet end f.eks under VM”, siger Ida. ”Vi ror i fuld offentlighed med tusindvis af tilskuere gennem London, så der kommer til at være en masse larm ved startlinjen, hvorimod startlinjen ved f.eks. VM er enormt stille og hvor man nærmest kun kan høre sine egne tanker. Ved VM bemærker man ikke mediedækningen, hvorimod vi til the Boat Race har to kameraer med i båden, en masse følgebåde med kameraer efter os samt helikoptere i luften. Så der ligger selvfølgelig også en udfordring i at fokusere på trods af de mange øjne der er rettet mod os”, siger Ida.

En kæmpe ære
I det hele taget er det ikke hvem som helst beskåret at få en plads i en af bådene. For det første skal man have et tårnhøjt fagligt niveau for at blive optaget på universitetet. Dernæst skal man kæmpe mod nogle af verdens allermest talentfulde roere for at sikre sin plads blandt besætningen, og det er naturligvis også derfor, at der er en kæmpe ære forbundet med The Boat Race.

”Jeg har enorm respekt for det traditionsrige løb og for den ære det er at få lov til at ro the Boat Race. Selvom jeg før har stillet til start til store internationale stævner, har jeg mærket en helt anden pressedækning omkring the Boat Race. Jeg kan sagtens forestille mig at det kan være overvældende for nogen, men jeg ser medieinteressen som en del af oplevelsen. ”, siger Ida og fortsætter:

”Vi er gode nok til at vinde løbet”
”Cambridge roholdet er større end den danske landsholdstrup, så man skal selvfølgelig præstere og vise at man kan skille sig ud, og at man har fortjent en plads i båden. Selvom jeg er en af bådens mere erfarne roere, er der et højt fysisk og teknisk niveau på holdet, hvilket også har presset mig til at være på og ro mit bedste og udvikle mig hver dag”, siger Ida, der i september sidste år begyndte de første prøvetræninger og dernæst blev udtaget i marts 2019.

Kvinderne deltog for første gang i løbet i 1927 på den 6,8 kilometer lange distance og Ida håber stærkt på, at kunne hjælpe de forsvarende mestre fra Cambridge til deres 44. sejr over Oxford. ”Jeg mener vi er stærke, dygtige og erfarne nok til at kunne vinde løbet. Så det handler om at gøre det samme som vi har gjort hver dag til træning på selve dagen”, slutter Ida.

Kvindernes løb starter kl. 15.15, mens mændenes løb starter kl. 16.15 (Begge dansk tid). Begge løb kan følges live på Youtube.