wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Frederic Vystavel havde regnet med, at han skulle slutte karrieren efter OL for at komme ud på arbejdsmarkedet. Men nu er han kommet i tvivl om karrieren er slut (Foto: Lars Møller)

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

En række af landsholdets allerstørste profiler valgte efter OL enten at stoppe eller tage karrieren op til overvejelse. Sport på allerhøjeste niveau kræver enorm fysisk og mental disciplin og sammenkoblet med spekulationer om at komme ud på arbejdsmarkedet, er det ikke usædvanligt, at nogle atleter vælger at trække håndbremsen efter OL. En af dem, der har sat karrieren på standby er Frederic Vystavel, der sammen med Joachim Sutton ellers nærmest sensationelt vendte hjem fra Tokyo med en bronzemedalje i mændenes toer uden styrmand. Rent faktisk har han ikke siddet i en båd efter OL.

“Det har været en lidt mærkelig tid efter OL. August var en mega-fed tid med familie og venner, som jeg havde været fra i et stykke tid, og i september og oktober var jeg ude at rejse. Og så havde jeg egentlig regnet med, at jeg var færdig som roer og var klar til som 28-årig at komme ud på arbejdsmarkedet som konsulent. Men desværre har jeg ikke været så heldig med jobansøgninger, så lige nu går jeg og leger med tanken om at fortsætte”, siger Frederic Vystavel.

Unikt samarbejde
Vystavel og Sutton har haft et unikt samarbejde siden konstellationen blev født i kølvandet på afslutningen omkring OL-satsningen i herrefireren uden styrmand i forhold til Tokyo. Både Frederic og Joachim har fået en del af deres ro-mæssige opdragelse på udenlandske breddegrader og med Jens Vilhelmsen som træner arbejdede parret stenhårdt på at forene det bedste af dansk og udenlandsk roning. Det skabte tag efter tag, meter efter meter, en smuk symbiose op i mod OL-kvalifikationen, hvor duoen havde et optimalt træningsforløb og en stærkt stigende formkurve. Derfor er Frederic også kun indstillet på at skulle ro med Joachim, hvis han skal fortsætte mod OL i Paris 2024.

“Jeg vil  kun fortsætte, hvis Joachim også har lysten for vi fandt bare den rigtige proces til at blive hurtige. Samtidig er jeg kommet til det sted i min karriere, hvor jeg ikke har energien og lysten til at starte et helt nyt projekt. Jeg er ikke så gammel, men jeg har været i sporten i lang tid, så hvis jeg skal være i roning, skal det være i et projekt, jeg har tillid til vil kunne lykkes. Og det har jeg kun sammen med Joachim, siger Frederic Vystavel.

“Sidste gang jeg sad i en båd var 29.juli 2021”
Siden OL i Tokyo har Danmarks Rocenter fået ny Sportschef og Frederic har haft positive samtaler med Thor Juul Kristensen om et muligt fornyet samarbejde frem mod Paris. “Jeg har haft en god snak med Thor, som bringer en helt ny frisk energi til Danmarks Rocenter, som man har haft brug for”, siger Frederic Vystavel. “Men jeg har ikke haft en eneste dag, hvor jeg har tænkt: “Nu skal jeg ud at ro, nu har jeg lyst til at tage ud at ro”. Faktisk har slet ikke været ude at ro siden jeg sidst sad i båden den 29.juli sidste år. Men samtidig har jeg rigtig mange venner og bekendte, der har spurgt: “Hvad så med Paris?”. Der er jo kun to år til og det er også svært at ignorere, at Joachim og jeg fandt noget fart i båden, som jeg er sikker på, at vi kan genskabe”, siger Frederic Vystavel.

“Vi var sammen i 14 måneder, hvor vi i de første måneder tog virkelig langsomme fremskridt. Så jeg kan ikke lade være med at tænke på, at hvis vi har to år, hvor vi allerede har overstået den lange værste periode, hvad kan det så ikke blive til for guldvinderne (Kroatien) og sølvvinderne (Rumænien) kan vi også slå. Der er overhovedet ingen garanti for at vi når podiet, men fysisk vil vi stadig kunne gøre os gældende. Så det er en tanke, jeg ikke rigtig har kunnet lægge fra mig. Men hvis Joachim fortæller mig, at han ikke har den samme passion for roningen længere, så er det også færdigt for mig”, slutter Frederic Vystavel.