wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Dansk roning fik fredag en generelt godkendt start på den tredje World Cup afdeling i Luzern. Der var lovende præstationer i de fleste af bådklasserne ved det stævne, der pr.tradition tiltrækker det meste af verdenseliten.

Af DRC Presseansvarlig Svend Bertil Frandsen

Efter at satsningen med W2- er blevet skrinlagt grundet Christina Juhl Johansens lungehindebetændelse fik Lærke Berg Rasmussen (DSR) i dag sin debut i W4- sammen med Anne H. Larsen (Odense Roklub), Frida Sanggaard Nielsen (Bagsværd Roklub) og Ida Gørtz Jacobsen (Bagsværd Roklub). En debut, der sent vil blive glemt. For efter blot omkring fire dages samroning var den danske kvartet oppe at true de australske verdensmestre om førstepladsen og holdet indløste med andenpladsen en billet til semifinalen.

Store yderpunkter
”Det har vekslet en del om rytmen sidder der eller ej og forskellen i fart i de to yderpunkter kan være så stor som 2-4 sek. pr. 500 meter. I dag spillede den første del af løbet godt, men efterhånden som de bliver trætte falder de hver især tilbage i gammel vane og dræber ubevidst rytmen. Men vi var godt tilfreds med løbet oven på så lidt forberedelse”, sagde træner Mads Haubro efter løbet.

Efter sin flotte bronzemedalje ved World Cuppen i Linz, skulle Fie fredag forsøge at følge op på succesen i indledende heat i W1x. På forhånd var taktikken, at hun skulle bruge så få kræfter som muligt på at gå videre (Kun vinderen gik direkte videre til semifinalen), men desværre blev løbet ifølge Mads Haubro fysisk og mentalt hårdere end nødvendigt, da Fie havde vanskeligt ved at holde fast i den gode roning i længere perioder. Fie lå på tredjepladsen efter 500 meter, andenpladsen efter 1000 meter før hun overtog førstepladsen fra Australiens Madeleine Edmunds på de sidste 1000 meter, hvilket Mads Haubro også hæfter sig ved. ”Hun har nu flere gange i år vist, at hun kan komme bagfra og vinde et løb og det er en styrke, som hun tidligere har manglet”.

Over niveau
Lige som Fie er kvartetten i herrernes tunge firer med Steffen Bonde Jensen (Odder Roklub), Tobias Kempf (Odense Roklub), Joachim Sutton (Roskilde Roklub) og Tøger Berg Rasmussen (DSR) også videre til semifinalen. Tre både ville automatisk kvalificere sig til semifinalerne og efter de første 1000 meter lå drengene på fjerdepladsen. Kvartetten fik dog sluttet godt af, og roede de sidste 500 meter i bedste tid, hvilket var nok til at de kunne snige sig ind på andenpladsen. ”Det var en præstation, der var bedre end deres niveau lige pt. De havde kontrol over løbet og havde ekstra at skyde med, så alt i alt var det et godt løb”, sagde træner Thomas Poulsen efter ræset.

I den danske lejr kan man også glæde sig over, at Alexander Modest og Emil Espensen indløste billet til deres tredje World Cup semifinale i træk. Ifølge træner Jens Vilhelmsen havde man helt indtil torsdag aften finjusteret lidt med starten, og den investering betalte sig, for duoen var rigtig godt med på de første 1250 meter, hvor de lå ca. side om side med den førende belgiske båd. Henimod slutningen blev danskerne en smule nervøse, da de så, at englænderne stadigvæk hang på, men det var utroligt vigtigt at de holdt fast og sikrede sig andenpladsen og semifinale-billetten, understreger Jens Vilhelmsen eftersom mange stærke hold var kommet i opsamling.

God slutspurt
Hverken i indledende løb eller i kvartfinalen fandt Sverri S. Nielsen i dag det niveau, som vi ved, at han har, fortæller træner Thomas Poulsen. Begge løb fulgte egentlig nogenlunde det samme mønster for den stærke færing, hvor han indledningsvis og langt frem i løbet havde vanskeligheder med at finde sin rytme. I indledende løb kom han videre på en andenplads og i kvartfinalen fik han det endelig i slutfasen til at spille efter at have ligget nr. fire halvvejs i løbet, og Sverri endte med at vinde kvartfinalen. ”Nogle gange har man bare dage, hvor det ikke kører. Nogle går helt i baglås, men det er en stor kvalitet i Sverri, at han også formår, at komme videre selv om det ikke rigtig kørte for ham, som det var tilfældet i dag”, sagde træner Thomas Poulsen efter løbet.

Træner Jens Vilhelmsen har understreget, at Loui Lam (KVIK), Lars Fjord Garvey (DSR) mest er med i Luzern for at lære selv om man også ønsker, at båden skal have sin egen berettigelse. I Luzern hentede duoen også fredag masser af værdifuld international erfaring med to optrædener. Desværre lykkedes det ikke at kvalificere sig til semifinalerne og parret skal nu ro C- eller D-finale.

Nye ansigter
Kvartetten med Aja R. Holmegaard (Roskilde Roklub), Juliane E. Rasmussen (Odder Roklub), Mathilde Persson (Bagsværd Roklub) og Trine Toft Andersen (Hadsund Roklub) stillede for første gang op i en international regatta i dag. Pigerne sluttede på fjerdepladsen i et test race, der skulle fastslå banefordelingen til finalen, der ros lørdag. Også reserven Iben Østergaard (Bagsværd Roklub), der fungerer som reserve til båden var i aktion i LW1x, hvor hun sluttede sidst i sit test race.

Det er som regel altid roere fra Danmarks Rocenter, der deltager ved World Cuppen i Luzern, men i år er der en undtagelse. Jens Graudal (Bagsværd Roklub), Jonas Lund (Roklubben Furesø), Christian Hagemann (Lyngby Roklub) og  Frederik Taulbjerg (Holstebro Roklub) har nemlig gjort det så godt i LM4x bl.a i Ratzeburg, at de har fået lov til at være med i Luzern. Og den invitation har kvartetten taget mod med kyshånd for i dag kvalificerede de sig til finalen i bådklassen ved at vinde deres opsamlingsheat. En spændende lørdag tegner sig forude for de danske roere.