wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
EM i Varese bliver for Emil Espensen og Oscar Petersen et pejlemærke for, hvor formen bærer hen i forhold til den forestående OL-kvalifikation (Fotos: Dorthe Jensen)

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Fredag tages første skridt på rejsen mod den OL-kvalifikation, der forhåbentlig skal bære Emil Espensen og Oscar Petersen hele vejen mod Tokyo. Dolomitternes idylliske baggrund og dramaet på Lago di Varese vil stå i skarp kontrast til hinanden, når EM indleder den internationale sæson og Emil og Oscar håber i den grad på at være med fremme og få et moralsk boost hen imod den OL-kvalifikation, der nærmer sig med hastige skridt. Parret har arbejdet benhårdt i Rocentret i Bagsværd og i adskillelige træningslejre i Portugal, og glæder sig nu til at se, om det hårde slid vil give pote.

”Hen over vinteren har vi haft meget fokus på fysikken og har fået forbedret vores samlede gennemsnit”, siger Oscar Petersen. ”For mit eget vedkommende har fokus meget været på, at få det rigtige læs på benene gennem taget. Emil er en dygtig roer og har været i gamet længere end mig. Hans fornemmelse for dette er rigtig god, hvilket har hjulpet mig til at udvikle min teknik samt forståelse af dette element. Denne udvikling har betydet at vi har flere og flere momenter, hvor tingene spiller rigtig godt sammen”, siger Oscar Petersen.

Skal passere nåleøje
Ved VM i 2019 endte Emil og Alexander Modest på en samlet 17.plads, mens de første 7 nationer kvalificerede sig til OL. Og ved den kommende OL-kvalifikation i Luzern fra 15-17 maj, kvalificerer blot to nationer sig videre til OL i letvægtsdobbeltsculler. Hvis man dertil lægger, at konkurrencen i letvægtsroningen er blevet uhyre fortættet efter at letvægtsfireren blev taget af det Olympiske program, så er det i sandhed et nåleøje, som Emil og Oscar skal passere for at nå Tokyo. Alligevel er optimismen høj i den danske båd.

”Vi har haft en periode, hvor tingene begynder at spille bedre sammen, så vi glæder os utrolig meget til at komme ud og se, hvor meget vi har rykket os. Vi har været klar over, at vi har skulle finde noget mere fart for at vi kunne gøre os gældende. Det er ingen tvivl om, at man tænker på OL-kvalifikationen hver eneste dag, og det er rart, at man nu har EM til at få prøvet nogle procedurer af” siger Oscar Petersen, som afslører at man vil bruge Schweiz, Tjekkiet og Frankrig som pejlemærker for, hvor man står formmæssigt før OL-kvalifikationen.

Lovpriser træner
Oscar understreger, at den rytme, som parret har fået etableret på sidste træningslejr, helst skal blive et bærende element for at parret kan hæve bund-niveauet og spise skeer med de allerbedste ved EM. ”På de midterste 1000 meter vil vi gerne ligge og bruge vores fysik. Mange vil nok forsøge at gå hurtigt ud, og vi håber på, at vores evne til at ligge og kværne på midterstykket kan få dem til at knække i slutfasen. Vi så ved sidste EM, at der bliver roet hurtigt fra starten. Så det er med at komme med toget fra start, ligge og kværne og så håbe på, at der er noget at skyde med til sidst” siger Oscar Petersen, der lovpriser træner Jens Vilhelmsens viden og indsigt i kampen for at vinde sekunder og hundrededele.

“Jens´ betydning er enorm, den er altafgørende. En ting er, at han selv har været en del af gamet og ved, hvordan vi reagerer op til konkurrencer, hvor der er ekstremt meget pres på. En anden ting er, at Jens er enormt god til at gå helt ned i detaljen omkring, hvordan det skal føles for, at vi opnår den optimale rytme. Det kan være svært at beskrive den fornemmelse, men det har i hvert fald gjort min generelle forståelse for selve ro-taget større. Og der er ingen tvivl om, at fordi han selv har siddet i letvægtsfireren/Guldfireren, hvor man virkelig har nørdet med detaljerne, så er han også god til at gøre det mere håndgribeligt og forståeligt for os”, slutter Oscar Petersen.