wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
I kølvandet på DM i ergometer, satte de danske landsholdsroere mandag i denne uge kursen mod det nordlige Italien, nærmere bestemt Passo de Lavazè, hvor en uges skitræningslejr skal være med til at forberede landsholdet fysisk og mentalt på sæsonens forestående opgaver.

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Normalt forbinder de fleste mennesker skiferie (og det ville være synd, at kalde roernes ophold for ferie) med alpinski, afterski, hornmusik, jægerte, etc. Men det er langt fra dagligdagen i Dolomitterne, hvor roerne fysisk i denne uge bliver blevet kørt i bund gennem et benhårdt træningsprogram.

Fantastisk alternativ træning
”Vi laver fra centret et træningsprogram, som vi kører dernede, så vi er sikker på, at de får den rigtige træningsmængde”, siger cheftræner for dame-gruppen Mads Haubro, der er med roerne i Italien sammen med assistent-træner for herregruppen, Jens Vilhelmsen, og talentkoordinator Anders Tranbjerg Andreasen. ”Roerne står på ski to gange om dagen. På de korte dage er det tre timer på en dag og på de lange dage er det fem-seks timer. Typisk har de et program om formiddagen og så lidt fri leg/teknik om eftermiddagen”, siger Mads Haubro.

Mads Haubro understreger, at en skitræningslejr på mange måder er den helt ideelle forberedelse til den forestående sæson. Der er næsten ingen fysiske risici og roerne får masser af mængdetræning i helt nye rammer. ”Langrend giver dem ikke nogen hård belastning i kroppen, med stød eller skarpe sving. Og roerne kan få trænet hele det centrale system i kroppen på en anden måde end at sidde i ergometer eller på en kondicykel”, siger Mads Haubro og understreger:

Begrænset belastning for kroppen
”Ski er formentlig den bedste form for alternativ træning, som vi kan lave specielt, hvis de laver skøjtestil. Det er en form for træning, hvor de kan få en kæmpe mængdetræning uden at blive så trætte af det, som de gør af roning. Så derfor kan de få flere timers effektiv træning end hvis de kun skal ro”, siger Mads Haubro, der også pointerer, at humøret får et ordentligt boost i det idylliske scenarie langt væk fra ergometre og dansk gråvejr. ”I løbet af ergometer-sæsonen kan roerne ofte gå igennem en bølgedal af motivation. Vinteren er stadig grå og regnfuld, så det er en god idé, at tage på en træningslejr på dette tidspunkt. Og samtidig er det en meget stor social gevinst ved sådan en tur, at roerne mødes på tværs af bådene”, siger Mads Haubro.

Den erfarne træner understreger, at hvis alternativet er at sidde i ergometer, så er det klart mere motiverende at stå på ski fordi ergometer-sæsonen i forvejen er rimelig lang. ”Når du sidder i ergometer, så kan du konstant se, hvad du laver, og det kan godt være mentalt hårdt, at sidde og se, at nu trykker jeg ét sekund lavere eller ét sekund hurtigere. Den belastning slipper du for, når du er på ski. Og desuden bliver der en masse leg og sjov samtidig med at de får en god træning”, siger Mads Haubro.

Kraftig forbedring
En af de roere, der i den grad har glædet sig til årets skitræningslejr, er også en af landsholdets mest erfarne figurer, Fie Udby Erichsen. Fie, der til daglig træner på vandet i Mariager Fjord, var for første gang med på skituren i 2009, som også var første gang, at hun skulle stå langrend, men siden har hun udviklet sig til at blive en ganske habil langrendsløber.

”Jeg har glædet mig meget til at kunne træne ordentligt. Nu har jeg været med på skitræningslejren nogle gange, og første gang gav den måske ikke så meget som nu fordi jeg havde nogle tekniske udfordringer. Men hver eneste gang synes jeg, at det giver noget specielt. Og jeg kan se på pulstælleren, at fra år til år, der kan jeg køre længere og længere. Første år jeg var afsted kørte jeg jo ikke halvdelen af, hvad jeg gjorde sidste år”, siger Fie, der sværger til skøjteteknikken.

Sværger til skøjteteknik
”Klassisk stod jeg kun det første år, hvor jeg kunne mærke, at jeg fik ondt i lysken, og mine skuldre kunne ikke rigtig holde til det, så derfor ”skøjter” jeg. Det er nemt bare lige at putte noget glider på og komme ud og stå på skøjteski. Det passer mit temperament meget bedre i stedet for at stå og rode med smøring”, siger Fie, der i denne vinterperiode har dyrket mere alternativ træning end sædvanligt.

”Jeg var på cykeltræningslejr i starten af december og i julen var jeg i Norge og stå langrend. Det har nok også siddet rigtig meget i mig, at jeg har kørt kroppen rigtig meget ned to gange i en periode, hvor jeg ellers ikke plejer at køre den ned. Og det er nok derfor, jeg ikke har roet så hurtigt, som jeg ellers gerne ville her på det seneste. Men mentalt og træningsmæssigt har den alternative træning givet mig rigtig meget”, siger Fie afslutningsvis.

Landsholdet rejser hjem fra Nord-Italien mandag den 5. februar.