wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Cheftræner for herre-gruppen, Brian Richardson, pointerer, at træningslejrene i Portugal er helt essentielle i DRCs planer om at stille en række konkurrencedygtige både til sæsonens internationale regattaer

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

”Man kan sætte flueben ud for rigtig mange ting dernede. Det er et fremragende hotel og stedet er bygget perfekt op med de træningsfaciliteter, som vi har brug for.  Der er en behagelig temperatur dernede og ofte har der næsten været garanti for godt vand. Samtidig giver søen masser af gode muligheder for at ro distancer. Og for at atleterne er det næsten som at ”komme hjem” fordi de har været der så mange gange, så har en stor tryghed ved at være i familiære rammer”.

Sådan beskriver Brian Richardson, cheftræner for herre-gruppen de træningsforhold, som landsholdsroerne får glæde af på to træningslejre i Avis, Portugal hen over marts og april. Efter en lang vinter i ergometrene og på motionscyklerne i fitnesscentrene, så satte landsholdet sig torsdag i flyveren mod Lissabon efterfulgt af en tre times bustur til Avis, en lille flække i det centrale Portugal med et indbyggertal på ca. 4500 mennesker.

Føling med vandet skal genvindes
Det er her landsholdsroerne for første gang i år får mulighed at arbejde intenst med teknikken på vandet, og ifølge Brian Richardson kan betydningen af de to ophold i Portugal slet ikke overvurderes: ”Vi vinder ind på konkurrenterne ved at tage derned. Nogle nationer er i stand til at ro hele året rundt. Jo mere man er nødt til at træne indendørs i romaskinerne, jo mere går det ud over teknikken. Så når de kommer derned, så skal de igen udvikle følelsen for vandet og forsøge at få teknikken i skabet og den slags tager tid. Jeg tror meget på effekten af crosstraining og alternativ træning, men hvis man er væk fra vandet i for lang tid, så vil det helt sikkert have en negativ effekt på dine præstationer i konkurrence”, siger Brian Richardson.

Herregruppen med de tunge og lette roere består i øjeblikket i alt af 13 roere med 10 roere i den åben klasse og tre i letvægt med en god blanding af rutine og internationalt relativt uerfarne og nye navne i seniorlandsholds-sammenhæng. Og det skorter ikke på spørgsmål, der skal besvares i træningslejren ifølge Brian Richardson. ”Vi har nogle nye drenge i truppen og jeg glæder mig meget til at se, hvor gode de kan være på vandet. De har været fremragende i maskinerne og har vist masser af fitness og styrke, så nu drejer det sig om, at se, hvad de kan på vandet. Og det er nogle af de vigtige spørgsmål, som vi forventer at få svar på i Portugal. Så kan vi kan se om vi har nogle emner, som vil være i stand til at komme i betragtning til (herrernes) firer eller om vi skal lave en toer”, siger Brian Richardson.

To fokuspunkter
I det hele taget har Brian Richardson og assistent-træner Jens Vilhelmsen et klart billede af, hvad det er de gerne vil have ud af træningslejren i Portugal: ”Der vil være to fokuspunkter for træningslejrene. Vi skal have styr på nogle udtagelser og rangeringer i gruppen, men vi kommer også til at have meget stor fokus på teknikken og at tage skridtet mod at komme tilbage mod den form, som roerne skal have for at kunne tage konkurrencen op i de internationale regattaer. Når man sidder i maskinen, så er den ligeglad med, hvad du laver. Hvis du bare trækker hårdt, så får du et godt resultat, og hernede drejer det sig om meget andet end blot at trække hårdt”, siger Brian Richardson.

Brian Richardson har haft lejligheden til at genoplade batterierne under varme hjemlige himmelstrøg i Australien over vinteren, og Richardson følger sig sprængfyldt med energi og lidenskab til at guide herrerne videre mod hovedmålet i Tokyo 2020 selv om han anerkender, at konkurrencen bliver skærpet i 2018 fra konkurrenternes side. ”Der var helt sikkert nogle store navne, som tog sig et sabbatår sidste år og som kommer tilbage i denne sæson. Og det vil betyde, at niveauet helt sikkert bliver højere. Fra nu af begynder det at blive hårdere og hårdere eftersom flere og flere af de store anerkendte atleter begynder at opruste hen i mod OL”, siger Richardson.