wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
IOC har besluttet at coastal roning ikke kommer på programmet til OL 2024 i Paris. Til gengæld har man mod forventningerne valgt at bevare letvægtsroningen til OL i Paris 2024.

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

World Rowing havde efter Kongressen i oktober indstillet IOC om, at coastal roning skulle afløse letvægtsroning på programmet ved OL 2024. World Rowing har de senere år har promoveret coastal roning dels omkring konkurrencer på langdistancen men især ved indførelse af Beach Sprint formatet sidste år. Derudover har både Præsidenten for World Rowing, Jean-Christope Rolland samt IOC præsidenten, Thomas Bach ved flere lejligheder udtrykt at vægtklasser fortrinsvist er forbeholdt kampsport. I internationale ro-kredse har der derfor været en generel forventning om, at IOC ville imødekomme indstillingen fra World Rowing.

Stor overraskelse
Men mandag 7. december meddelte IOC World Rowing, at der ikke kommer nogen forandringer i det nuværende program til legene i Paris således at olympiske discipliner i roning som de afholdes i 2021 også vil blive tilbudt ved OL i 2024. IOC understreger over for World Rowing, at i lyset af Covid-19 pandemien og behovet for at spare penge (til legene i Paris skal der spares ikke færre end 350 millioner EURO) bliver der ikke indført nye discipliner i de sportsgrene, der er på programmet ved OL i 2024.

IOCs beslutning kom som en overraskelse for DFfRs formand Henning Bay. ”Jeg havde ventet at IOC ville imødekomme indstillingen fra World Rowing. Jeg tror, at IOC´s beslutning kommer som en overraskelse for de fleste i det internationale ro-miljø. Jeg havde et håb om at coastalroning ville blive indført idet denne type roning tilbyder en ekstra dimension til vores sport. Samtidig havde jeg også i mit stille sind en bøn om at man ville bevare letvægtsroning på det olympiske program, men jeg havde bestemt ikke regnet med det. Alt i måne og stjerner har peget på indførelse af coastal roning som olympisk samtidig med en decimering af letvægt”, siger Henning Bay.

Redningskrans til letvægt
IOC har nu valgt at kaste en redningskrans ud til letvægtsroningen, og det skal selvfølgelig udnyttes, understreger Henning Bay. ”Letvægtsroning er betydningsfuldt og er en del af roningens DNA. Letvægt tilbyder nogle muligheder for en række roere for hvem den åbne klasse ikke er en mulighed. Og hvem ved, hvad der sker i forhold til 2028. Alle har troet at letvægtsroning var færdig som olympisk sport, men det her viser bare, at alt er muligt. Og det er dansk roning naturligvis nødt til at agere ud fra. En smule malurt er der dog idet roning forventes at skære 24 pladser af den overordnede quota. Det er endnu usikkert, hvordan World Rowing vil håndtere den udfordring”, siger Henning Bay.

Henning Bay understreger, at der stadig er stor sandsynlighed for, at coastal roning på et eller andet tidspunkt kommer på det olympiske program, og at det meget vel kan blive ved OL i Los Angeles i 2028, hvor Long Beach kan danne en helt unik ramme for konkurrencerne. Konkurrencerne vil sikkert foregå blot et stenkast fra The Long Beach Marine Stadium, som var vært for de olympiske ro-konkurrencer i 1932.

”Det synes oplagt, at coastal roning bliver en olympisk sport. Konkurrencernes vilde og våde element taler lige ind i de olympiske prioriteringer. Samtidig kræver konkurrencer blot et par bøjer og en strand med bølger. Det er billigt og nemt. Nu har dansk roning fået ekstra omstillingstid til for alvor at forberede talentudviklingen for coastal roning. Alle har set skriften på væggen om at coastal bliver en olympisk sport og så er det op til dansk roning at være klar, når det bliver en realitet. Endnu synes bådtyperne blot at være cM1x, cW1x og c-mix2x så de olympiske satsninger vil fortsat primært være fokuseret på de traditionelle bådtyper på 2000-m distancen”, slutter Henning Bay.