wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Den velkendte hviderussiske biomekaniker Dr.Valery Kleshnev har været forbi Danmark for at hjælpe de danske landsholdsroere med forberedelserne til EM.

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Dr.Valery Kleshnev, der vandt sølv i dobbeltfirer ved OL i Moskva i 1980, har i 20 år udviklet sit biomekaniske udstyr og landshold rundt i hele verden kæmper alle en kamp om at få del i hans ekspert-viden.

”Man kan ikke sige, at Kleshnev gennem tiden har skaffet x antal medaljer til Danmark, men der er slet ingen tvivl om, at han har hjulpet os til hele tiden at udvikle os i den rigtige retning”, siger træner Thomas Poulsen.

Avanceret måleudstyr
Kleshnevs måleudstyr giver svar på en lang række spørgsmål som f.eks om årerne bliver sat rigtigt i vandet?, Stikker de så dybt som de skal?, Kommer de ud af vandet på det rigtige tidspunkt?, Sidder roeren rigtigt i båden? Fanger roeren vandet i den rigtige vinkel? Er hastigheden på benene den rette og hvordan er accelerationen i det hele taget?

Det avancerede måleudstyr bliver monteret med skruer og gaffatape på bådene og samtidig får roerne også monteret sensorer på overkroppen. Udstyret måler en masse data, som bliver sendt til en boks i hver båd. Og inde på land bliver de mange data overført til Kleshnevs computer, der ved hjælp af matematiske og fysiske formler får analyseret resultaterne.

Kan sætte tal på en følelse
Fie Udby Erichsen er en af de roere, der gennem årene har arbejdet meget med Kleshnev i bestræbelserne på at vinde dyrebare sekunder, tiende- og hundrededele. Og roeren fra Hobro er ikke sen til at præcisere, hvad hun mener Kleshnev´s største aktiv er. ”Når man sidder i båden, kan man ofte have en følelse, som bagefter kan være svær at forklare over for træneren. Det, som Kleshnev kan, er at sætte tal på den følelse. Han kan så at sige gøre følelsen håndgribelig, og give en et visuelt resultat af, hvad der foregår i båden”, siger Fie Udby Erichsen.

Fie træner møjsomt med at få genskabt den form, som i 2012 gav hende sølv ved OL, og der kan Kleshnev være en stor hjælp, forklarer Thomas Poulsen. ” Med Fie har vi nogle målinger helt tilbage fra 2012, hvor hun kørte rigtig godt. Og der bruger vi de målinger til at forsøge, at få genskabt den form, som hun havde dengang og forsøge at finde ud af, hvad det var hun gjorde dengang, som var så godt”, siger Thomas Poulsen.

”I øjeblikket kan vi via Kleshnev se, at med den måde, som hun fordeler trykket på, er hun godt på vej, hvordan hun bruger hastigheden i hendes arme, ben og ryg er også ved at komme på plads. Og i forhold til catch-faktoren og det rent tekniske kan vi se, at vi stadig kan hente noget”, siger Thomas Poulsen.

Mange tal at holde styr på
Thomas Poulsen understreger, at Kleshnev med årene har udviklet sig markant.  ”Tilbage da vi begyndte at bruge ham i 2012, der sagde han bare: ”I skal tage længere tag, og skal trykke hårdere”. Det var ret firkantet. I dag er han blevet meget mere nuanceret, detaljeret og intelligent i sine målinger.” Faktisk er han blevet så detaljeret, og leverer så mange tal, at det ind i mellem kan være svært at holde styr på, siger Fie Udby Erichsen.

”Der kommer hele tiden så mange tal, og hvis du bruger dem alle sammen på samme tid, så kommer de til at skade mere end de gavner. Man skal virkelig nærlæse tallene for at finde ud af om man har rykket sig. Men hvis man bruger ham rigtigt, er der ingen tvivl om at han har en positiv effekt på din udvikling”, siger Fie Udby Erichsen.