wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Guldfirerens OL-medaljer fra Beijing 2008 får en renæssance på Koldinghus fra januar til august 2017

Minderne om Guldfirerens fantastiske OL-triumf fra 2008 i Beijing, hvor Thomas Ebert, Morten Jørgensen,  Eskild Ebbesen og Mads Kruse Andersen føjede endnu en guldmedalje til samlingen, får en ordentlig saltvandsindsprøjtning, når Koldinghus fra lørdag 21. januar til søndag 27.august 2017 udstiller de prestigefyldte medaljer .

Oprindeligt skulle udstillingen kun indbefatte H.K.H. Prins Henriks samling af orientalsk jadekunst, men Guldfirerens prestigefyldte OL-guldmedaljer anno 2008 er blevet inkluderet på baggrund af, at medaljerne bl.a indeholder materialet jade, der er centralt for udstillingen og som i Asien betragtes som mere dyrebart end guld.

Mere værdifuldt end guld
”I Kina har jade en flere tusindårige historie som et både værdsat og værdifuldt materiale. Den dag i dag betragter man fortsat jade som mere værdifuldt end guld. Et eksempel herpå er guldmedaljerne til OL i Beijing i 2008, hvor kineserne fik dispensation til at supplere guldet med en jadering i den fineste og mest værdsatte jadefarve; hvid. Derfor er vi selvfølgelig meget glade for at have fået lov til at låne Guldfirerens medaljer i forbindelse med denne udstilling”, siger museumsdirektøren for Koldinghus, Thomas C. Ulstrup.

Thomas Ebert, der som bekendt var en del af besætningen, er begejstret for ideen med udstille medaljerne. ”Allerede dengang vi fik medaljerne i Beijing var der meget snak om jades betydning for kurrering af sygdomme, hvordan det kunne give dig held i livet, etc.. Jeg synes, det er fantastisk, at medaljerne nu får en chance for at blive støvet lidt af, komme frem i sollyset og samtidig være med til at fortælle historien om, hvilken betydning jade har i den orientalske kultur”, siger Thomas Ebert, der er officielt inviteret til åbningen af udstillingen.

Guldfireren vandt guldmedaljerne i Beijing i 2008 med 1,63 sek ned til Polen og 2,33 sek. ned til Canada. Det var dengang Guldfirerens første sejr i international konkurrence i fire år siden de vandt guld i Athen i 2004.