wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
17 år efter at have været udvekslings-student på high school i Florida, vender Fie Udby Erichsen nu tilbage til det sted, hvor hun støbte en del af fundamentet for sin videre succes

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Det er en myte i sportens verden, at sportsfolk normalt præsterer bedst i vante omgivelser. Og i den forstand kunne hjemstedet for VM vel næsten ikke være mere fremmed for danskerne end hvad tilfældet er denne gang. Det er første gang i 35 år, at VM igen vender tilbage til amerikansk grund og med seks times tidsforskel samt en tryggende varme og en tårnhøj luftfugtighed har der været masser af ukendte faktorer, som de danske landsholdsroere har skullet vænne kroppen til i træningslejren i Clermont.

Landsholdet kan vel ikke være mere på udebane end de er i Sarasota. Men for én dansk roer bliver VM næsten som, at optræde på hjemmebane. For Fie Udby Erichsen har rejsen til Florida nemlig været lidt som at komme hjem og se gammelkendte ansigter eftersom Fie fra år 2000-2001 var udvekslings-student på Boone High School i Orange County i Orlando tæt på det område, hvor de danske roere skal forsøge at indfri forventningerne ved VM.

Meget speciel følelse
Tilbage dengang havde Fie trådt de første spæde skridt i hendes imponerende karriere og var landet i den amerikanske sydstat efter at have roet junior-VM i doublesculler. Dengang blev Fie efter klassisk amerikansk målestok sat i en otter eftersom det at ro med to årer blot var i introduktionsfasen i hendes amerikanske high school. Alligevel stillede hun op i singlesculler til State Championships fordi der var en pæn chance for at løbe med laurbærrene, og nu glæder hun sig til at endnu engang at skulle konkurrere i den samme bådklasse i det område, hvor en del af fundamentet for hendes succes blev skabt.

”Det bliver naturligvis en meget speciel følelse, at vende tilbage til det område igen. Og det er selvfølgelig ekstra specielt fordi det er sæsonens højdepunkt og noget man har trænet frem i mod i lang tid”, siger Fie Udby Erichsen. ”Der er naturligvis en del ting, som jeg ikke kan huske fra dengang, f.eks kan jeg ikke huske om jeg har konkurreret på VM-søen. Og der er selvfølgelig også en masse ting der har ændret sig siden da. Men alt andet lige betragter jeg det som en fordel, at jeg har roet her før og kender området”, siger Fie Udby Erichsen.

En snert af London
Fie´s største resultat daterer sig stadig tilbage til OL i London 2012, hvor hun vandt sølv i kvindernes singlesculler. Og selv om den viljestærke pige fra Nordjylland måske ikke i øjeblikket er i den samme form som dengang, så påpeger Fie, at VM i Florida stadigvæk kan få en snert af London over sig i kraft af den fanskare, der ventes, at følge hende i Sarasota.

”Der kommer lige så mange og ser det her som der kom i London. Min gamle værtsfamilie vil være der samt venner og bekendte og desuden vil der også være nogen, som jeg tidligere har roet mod herovre. Jeg tæller vel en 20-25 mennesker, der har sagt, at de vil komme forbi. Jeg glæder mig meget til at få den samme følelse her som jeg havde i London for det betyder virkelig meget, at der står nogen og støtter dig”, slutter Fie Udby Erichsen.