wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Juliane Elander Rasmussen er en af de mest erfarne i landsholdstruppen, men på langrendsski begyndte hun som helt grøn, da landsholdet for nylig var på træningslejr i Italien

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Da indendørs DM løb af stablen i Gladsaxe Sportscenter den 27.januar markerede det ikke blot afslutningen på et meget intenst ergometer-forløb op til DM men også på den efterfølgende skitræningslejr begyndelsen på en helt ny og anderledes udfordring for specielt én af landsholdsroerne. Juliane Elander Rasmussen figurerer som en af de mest erfarne skikkelser i landsholdstruppen, men på trods af al sin rutine i sportens univers, havde hun ikke stiftet bekendtskab med langrend siden barndommen, da landsholdet satte kursen mod italienske Pazzo de Lavazze, hvor de umiddelbart efter DM havde planlagt et meget intenst træningsforløb.

Men med devisen om, at man aldrig er for gammel til at prøve noget nyt, gik den ambitiøse Odder-roer til opgaven med krum hals og fik hurtigt en fornemmelse for skøjte-teknikken ikke mindst takket være meget kompetente instrukser fra talentkoordinator Anders Tranbjerg Andreasen, der flankeret af assistent-træner for herregruppen, Jens Vilhemsen og cheftræner for damegruppen, Mads Haubro havde sammensat trænings-programmet for turen.

Stejl oplæringskurve
”Anders var en rigtig, rigtig god instruktør og så har jeg jo med årene lært, at man ikke kan trykke sig ud af problemerne, og man er nødt til at arbejde med teknikken. Så derfor gik jeg benhårdt på og hægtede mig så meget på Anders som muligt for at få den optimale tekniske træning, og jeg tror også at det var derfor, at min kurve blev så stejl”, siger Juliane.

Under alle omstændigheder gav turen ifølge Juliane Elander Rasmussen et vældigt moralsk opløft på et tidspunkt, hvor de fleste af landsholdsroernes mentale og fysiske batterier er kørt meget i bund, og hvor det triste danske vintervejr bestemt ikke gør nogen tjeneste for udøverne. ”Jeg synes timingen har været rigtig god. Det var dejligt at tage af sted til Italien efter DM fordi det ville have været svært, at sætte sig op til at ro mere ergometer i ugen efter DM. Så kom man ned og fik noget lys og  luft og nogle nye udfordringer. Og det var supersjovt, at kaste sig ud i noget nyt og samtidig kunne bruge sin fysik, sin iltoptagelse og sin evne til at arbejde med ny teknik”, siger Juliane.

Stor træningsmængde på kort tid
Og evnen til at arbejde med en ny teknik blev så sandelig sat på prøve i det italienske, hvor en enkeltstart på turens sidste dag for alvor satte landsholdsroerne under pres. ”Der var mange rutinerede på holdet, men de var rigtig gode til at give gode fif. Jeg synes at det generelt fungerede rigtig godt på turene selv om man kørte på forskellige niveauer. Man finder jo hurtigt ud af, hvem det generelt er, som man kører godt med, men jeg synes jeg fik nogle fantastiske ture på forskellige hold, og man fik på kort tid en enorm træningsmængde, som man naturligvis også har kunnet mærke efter hjemkomsten”, siger Juliane.

Den erfarne Odder-roer afslører, at træningen efter hjemkomsten til Danmark nu tilrettelægges efter at man snart skal på vandet og snart skal til Portugal i træningslejr (den første træningslejr i Portugal ligger fra 15-28 marts).”Vi træner i øjeblikket på den måde, at vi sætter os i slides og sætter os til at ro ved siden af hinanden, sørger for at ro i takt og komme først på hinanden, så vi får den bedste trygopbygning sammen. På den måde får vi en basisrytme sammen til, når vi skal sætte os ned i dobbeltfireren. Så man kan sige, at nu er øjnene rettet mod vandsæsonen”, siger Juliane afslutningsvis afslører, at der kan stå langrend på programmet, når familieferien fremover skal tilrettelægges.

”Mads og jeg skal jo have vores ”fix”, og eftersom Italien var en meget positiv oplevelse og langrend er en oplagt mulighed for ”aktiv ferie”, så kan langrend fremover bestemt være det perfekte afbræk”, slutter Juliane.