wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Selv om Sverri S.Nielsen havde en fremgangsfyldt 2018 sæson med mange opløftende resultater i World Cuppen, vælger han nu i samarbejde med træner Thomas Poulsen at ændre på sin rostil i håbet om at nå det sidste stykke op til den absolutte verdenselite.

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Det vil nok ikke være for meget at sige, at den bomstærke færing har fået sit internationale gennembrud i denne sæson. Efter at have ligget i den bedre ende af B-feltet, indkasserede Sverri i begyndelsen af sæsonen sine første to billetter til A-finaler i World Cuppen…en bedrift, der giver løfter om meget mere fra Sverris side fremover. Selv peger Sverri, der kom til Danmark i 2011, på at flere ting lægger til grund for denne sæsons forbedrede præstationer. For det første har det givet hverdagen et gevaldig løft, at han i dag satser 100% på roning. Samtidig er han blevet markant mentalt stærkere og desuden er hans præstationer i dag ikke domineret af en frygt for ikke at kunne styre feltet fra spids hele tiden.

100% fokuseret på roning
”Der hvor jeg synes, det har gjort den store forskel, var da jeg stoppede på mit studie og begyndte 100% at fokusere på roning i 2016”, siger Sverri. ”Jeg følte med det samme, da jeg stoppede, at jeg blev meget mere effektiv i min træning. Der var pludselig mange flere dage, hvor jeg følte, at jeg rent faktisk fik noget kvalitet i træningen frem for blot at komme i træningen pr. automatik. Hele dagen blev ligesom planlagt ud fra ambitionen om at forbedre sig. Træningen kan hurtigt blive uden effekt, når man skal på studie og arbejde. Det er også vigtigt, at man har den ønskede tid til at kunne restituere ordentligt efter træningen”, siger Sverri således.

Sverri, der forbedrede den danske rekord ved det netop overståede ergometer-EM på ”hjemmebane” i Gladsaxe Sportshal, føler samtidig i dag, at han sidder mere roligt i båden og stoler mere på sine kræfter end tidligere i takt med, at han også har udviklet sig på det mentale område. ”Mentalt er jeg helt sikkert bedre rustet i dag end for nogle sæsoner siden. Jeg føler, at jeg er bedre med, at jeg har en chance for at gøre mig gældende. Og det er en dejlig følelse, at sidde med derude. Jeg er blevet bedre til at holde fokus på mig selv og ikke tænke så meget på de andre. Det har tit vist sig, at selv om jeg er bagud ved 1000 meter, så har det kostet de førende så mange kræfter, at holde mig bag dem, at jeg alligevel får chancen for at gå forbi dem”, siger Sverri.

Mentalt bedre rustet
Den ydmyge færing afslører, at folk ofte tidligere har fortalt ham, at han lagde for hårdt fra land, men at det ikke var den måde, som han opfattede det på selv. ”Min opfattelse af det har været, at det tekniske ikke var kommet helt ind på rygraden endnu. Og derfor, når jeg havde roet omkring en 700 meter begyndte jeg langsomt at blive træt, mistede rytme og så kostede det mig til sidst. I dag har jeg mere styr på teknikken, og derfor kan jeg holde båden i længere tid i den rigtige rytme. Og det er det, der har givet bedre resultater i denne her sæson”, siger Sverri således.

Træner Thomas Poulsen har nu gennem en periode siden hans ansættelse sidste sommer haft anledning til at besigtige Sverri i træning, ved World Cup og ved VM og derigennem få et indtryk af, hvilke knapper, der skal trykkes på for at få færingen op i den absolutte verdenselite. Og trods de imponerende resultater i den forgangne sæson mener Thomas, at der skal gås radikalt til værks for at understøtte Sverris udvikling.

Længere tag påkrævet
”For at Sverri skal udvikle sig og komme videre kræver det, at han kommer til at ro på en anden måde end han har gjort før. Det er en omlægning af hans teknik, et helt andet bevægelsesmønster, vi er er gået i gang med. Sverri har roet i mange år og hans bevægelser er blevet automatiserede. Så han skal bruge rigtig meget hjerneaktivitet på, at få lavet dette bevægelsesmønster om”, siger Thomas og forklarer mere konkret, hvad Sverri fremover skal arbejde på i båden.

”Han skal tage længere tag. Det lyder simpelt, men det har noget at gøre med, hvordan han bruger sine muskler, rækkefølgen af dem. Hvornår skal der slappes af i musklen, hvornår skal den aktiveres. Timingen skal være helt rigtig. Sverri er rigtig stærk, men han har ikke brugt de kræfter ordentligt i hans rostil før. Man har ikke kunnet se på hans stil før, at der har siddet en stærk fyr i båden. Så derfor er vi nødt til at gøre hans teknik mere kraftfuld. Altså finde en teknik, hvor han kan få forløst sit potentiale bedre end før”, siger Thomas Poulsen.

Mere kraftfuld stil
Sverri bifalder i høj grad initiativet selv om det kræver en kraftig omlægning af hans tidligere stil: ”For mig bliver det en helt anden måde at ro på. Jeg plejer at være ret rolig, når jeg er i båden for ikke at slide for meget på mig selv og bruge for meget power. Så jeg sidder normalt meget roligt i indsatsen og forsøger ikke at trykke alt for hårdt. Men Thomas vil gerne have, at der skal lægges noget mere power i stilen. Der skal arbejdes mere med benene og der skal mere tryk på den tidligere del af taget, så man får et længere drev.”

For at realisere projektet trækkes der nu også på kompetencerne hos Team Danmark. Således indgår Sverri nu i et samarbejde med Team Danmarks fysiologer, så vægttræningen nu bliver mere lagt an på at tilpasse den nye stil. ” Det handler ikke om, at Sverri skal blive større, det handler om, at han skal blive hurtigere. Han skal udvikle hurtigheden i sine bevægelser og samtidig arbejde med timingen. Og når han skal sidde anderledes i båden, så skal mobiliteten også være større”, siger Thomas Poulsen.

Thomas Poulsen understreger, at det er en proces, der kræver stor tålmodighed, og man skal ikke tro, at Sverri lynhurtigt vil være i stand til at implementere den nye stil. ”Det bliver en proces, der vil tage tid. Det er ikke bare noget, man gør på to måneder, og så har man en ny rostil, og så kører det bare derudaf. Det er et langt sejt træk, men det vil kunne en stor forskel for Sverri”, slutter Thomas Poulsen.