wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Den danske damefirer uden styrmand stjal alle overskrifterne torsdag da, de kvalificerede sig til A-finalen og dermed også er klar til OL

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

(W4-)
Dansk roning bliver repræsenteret ved OL. Det står klart efter at damefireren uden styrmand med Frida Sanggaard Nielsen, Lærke Berg Ramussen, Christina Juhl Johansen og Ida Gørtz Jacobsen i dag besatte andenpladsen i deres semifinale og dermed bookede billetten til A-finalen (i alt otte både kvalificerer sig til OL). Ligesom i World Cup finalen i Rotterdam var det Australien, Danmark og Rumænien, der tog kontrol med løbet fra start og danskerne holdt et meget flot udgangstempo. Danskerne indtog andenpladsen fra start til slut og specielt de sidste 1000 meter, hvor man roede i næstbedste tid var meget imponerende. Med andenpladsen er der taget et voldsomt pres pigernes skuldre, og i finalen har de nu den luksus, at de ro fuldstændig frit uden det voldsomme forventingspres om at kvalificere sig til til OL. Efter løbet sagde Frida: “Vi er klar til Tokyo, det føles helt vildt. Taktikken var at vi især holdt vores fokuspunkter i starten ind til de første 500 meter, hvor vi holder et tjekpunkt, og så kommer vi ind på de midterste 1000 meter, hvor vi skulle begynde at splitte feltet ad. Og da vi så har 600 meter hjem begynder vi optakten til spurten for at få den sikkert hjem. Vi er meget lettede, det har været et stort pres og nu kan vi ro mere afslappet i finalen”.

(W2-)
Nina Hollensen og Trine Dahl Pedersen har igennem VM ledt efter den succesoplevelse, der kunne bekræfte for dem, at de rent faktisk er på rette vej i deres udvikling. Og den succes-oplevelse kom så i dag i form af en andenplads i C/D semifinalen, da pigerne fik vist, at de gradvist er ved at finde den formular, der skal gøre båden slagkraftig i fremtiden. Danskerne rundede de første 500 meter på femtepladsen, men med 500 meter igen var de rykket op på tredjepladsen, og sluttede så af med at ro bedste tid på de sidste 500 meter og sikre andenpladsen. ”Det bliver bedre og bedre for hver gang, og det som jeg synes gik rigtig godt i dag, det var, at vi fik brugt Holland på den rigtige måde fordi vi vidste at Holland ville gå rigtig hårdt til 1000 meter. Og vi vidste også, at vi er bedre end dem i slutfasen, så vi forsøgte at bruge dem lidt som en kanin. Vi holdt kontakten til dem hele vejen ind til vi havde en fornemmelse af, at de ville gå kolde. Vi kunne fornemme løbet meget mere i dag”, sagde Nina efter ræset.

(LW1x)
Det lykkedes ikke Mathilde Persson at komme i A-finalen i dagens semifinale, selv om hun begyndte meget lovende  og efter 500 meter lå hun på tredjepladsen efter Tysklands Marie-Louise Dräger og Irlands Lydia Hephy. Men udlægget havde øjensynligt kostet kræfter og på de næste 1000 meter roede hun i sjettebedste tid, hvorved hun røg ned på sjettepladsen. Mathilde satte derefter alle kræfter ind og roede de sidste 500 meter i fjerdebedste tid, hvilket var nok til at skubbe hende op på femtepladsen, og Mathilde skal nu afslutte VM med at ro B-finale. ”Følelserne er blandede”, sagde Mathilde bagefter. Jeg er virkelig skuffet over ikke at komme i finalen selv om jeg vidste at det var et long-shot mod Tyskland, Australien og England, Samtidig bør jeg også være glad for løbet og hvordan jeg i det hele taget har rykket mig i år. Mentalt er der frie tøjler og jeg går ikke i baglås af nervøsitet. Alt i alt så føler jeg at min største succes er, at jeg tilbage til den Mathilde jeg kender, som elsker at konkurrere.

(W8+)
Den danske dameotter med Anne Larsen, Simone Sørensen, Silja Davidsen, Tanja Spring Ehlers, Luise Lund Hansen, Nikoline Laidlaw, Astrid Steensberg, Marta Kempf, og styrmand Astrid Fejfer har først lige taget hul på en rejse, som andre lande påbegyndte for lang tid siden. Og derfor er det også naturligt, at man i indledningen må indstille sig på at inkassere nogle nederlag ligesom det man fik i dag, hvor man endte på femtepladsen i opsamlingsløbet uden at kunne stille noget imod de store nationer, som de var oppe i mod. Træner Henrik Mortensen kan dog sagtens se lys for enden af tunnelen for en række meget unge talenter, hvor nogle gør sig de første erfaringer på dette niveau. ”Det er selvfølgeligt aldrig sjovt, at stå model til den slags nederlag, men pigerne skal huske, at de har siddet en måned i den båd, hvor andre lande har arbejdet med det projekt i årevis. De skal lære at huske de positive ting, som at de rent faktisk roede sig fire sekunder ind på Holland i forhold til det indledende løb. Det er selvfølgelig en lidt hård periode for pigerne, men jeg er helt sikkert meget fortrøstningsfuld for fremtiden”, sagde Henrik Mortensen.

(LM2x)
Der var naturligvis meget stor skuffelse hos Emil Espensen og Alexander Modest efter at de ikke formåede at indløse en billet til A/B semifinalen onsdag og dermed foreløbig måtte se drømmen om en OL-plads forsvinde i østrigske Linz. Torsdag begyndte rejsen mod at genetablere troen på egne evner, og drengene fik hentet en fin andenplads hjem i C/D-semifinalen, som naturligvis ikke udvisker skuffelsen, men som alligevel opruster moralsk. At konkurrencen har været knivskarp kan ses af det faktum, at den olympiske guldvinder fra 2016 Pierre Houin endte på tredjepladsen (sammen med Hugo Beurey). Danskerne lagde meget fint fra start og førte også løbet efter de første 500 meter, hvorefter den portugisiske båd gik forbi dem omkring ved 1000 meter mærket. Tre både ville kvalificere sig til C-finalen, og der var med behørig afstand ned til 4-,5- og 6-pladsen også overskud i den danske båd til at sætte en spurt ind til allersidst for at teste kræfterne og det mentale overskud mod portugiserne.