wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
H.K.H. Prinsesse Benedikte kan i dag, mandag d. 29. april, fejre sin 80-års fødselsdag

Af Bianca Toftebjerg, [email protected] | Billeder: Louise Boo, Søren Strange, arkivfotos

I dag vejer Dannebrog i splitflagsformat, med de to korslagte årer i øverste kvadrat, fra mange flagstænger omkring i de danske roklubber, og også ved Dansk Forening for Rosports sekretariat på Skovalleen 38a i Bagsværd er flaget hejst. For en helt særlig prinsesse fylder nemlig 80 år i dag, vores protektor H.K.H. Prinsesse Benedikte har fødselsdag og det skal fejres.

Rosportens protektor gennem mange år

Det er langt fra alle specialforbund, der er så heldige at have en kongelig protektor. Men Dansk Forening for Rosport er et af de forbund, som i mange år har kunnet glæde sig over samarbejdet med kongehuset og at have H.K.H. Prinsesse Benedikte som protektor.

Conny Sørensen, formand i DFfR og mangeårigt medlem af Hovedbestyrelsen, er da heller ikke i tvivl om, hvor stor betydning prinsessens protektorat har for sporten:

”Kongehuset har gennem generationer haft stor betydning for rosporten. Lige fra 1930érne og 1940érne, hvor kongefamilien ved Kong Christian X og Frederik IX flittigt deltog i regattaer på Bagsværd Sø og til i dag, hvor Prinsesse Benedikte, som vores protektor, velvilligt stiller op når vi har regattaer, fejringer og til vores årlige Award Night. Det giver vores roere mulighed for at tale med vores protektor, det kaster en særlig glans over arrangementet og giver os en omtale, vi ikke ellers kunne opnå.”

Fortæller Conny Sørensen og fortsætter:

”Et kongeligt protektorat har stor betydning, for en mindre sportsgren som vores. Prinsesse Benedikte blev i 2002 vores protektor, og det er altid en stor glæde for os, når vi har kongelig deltagelse ved standerhejsninger rundt om i landet. Tit er det i forbindelse med et klubjubilæum, hvor de lokale møder prinsesse Benedikte og de lokale aviser bringer billeder og uvurderlig omtale.”

Gennem årene har prinsessen deltaget i mange arrangementer i rosportens verden, i 2002 var hun og hendes mand, Prins Richard, med til Verdensmesterskaberne i Sevilla. Ved forbundets Danmarksmesterskaber på Bagsværd sø i 2015, var hun med til at dele medaljer ud til de sejrende roere og i 2019 deltog hun ved den officielle standerhejsning i Svendborg Roklub, der havde 125-års jubilæum.  Siden 2018, hvor traditionen om Award Night blev startet, har hun deltaget i festlighederne, når vi har skullet fejre året, der er gået i dansk roning.

Her får Årets Unge Kaproer udleveret en specialdesignet nål, der bærer prinsessens monogram sammen med to korslagte årer. Et motiv, der nu går igen på H.K.H. Prinsesse Benediktes Vandrepokal, som vindes af det sejrende dameotter-hold ved DM – en pendant til Kong Frederik IX’s Vandrepokal som den sejrende herreotter vinder.

Ved Award Night 2022 havde prinsessen taget turen til Holstebro, hvor arrangementet blev holdt.

Stærke bånd til Danske Studenters Roklub

Netop prinsessens far, kong Frederik IX, kom i Danske Studenters Roklub og det har prinsesse Benedikte videreført, så hun er ofte gæst ved klubbens arrangementer, hvilket er noget der glæder formand i klubben Kasper Haagensen:

”Det er dejligt hun har lyst til at stille op – alle de gange jeg har spurgt hende, der har hun svaret ’ja’. Så vi har haft fornøjelsen af prinsessens selskab mange gange, senest ved vores standerhejsning. Og hver gang prinsessen er i klubben, så er hun afslappet og det virker som om hun føler sig hjemme, hun kender klubben og klubbens rum.”

Siger han og fortsætter:

”Hun er et fantastisk menneske, meget spørgende og ønsker at vide hvad tingene går ud på. Hun vil gerne gøre det godt. På en måde er prinsessen jo lige så perfektionistisk omkring hendes deltagelse i arrangementer, som vores eliteroere er omkring deres roning. Prinsessen vil gerne blive et med dem hun besøger, anerkende dem der er til stede og hilse på.”

Prinsesse Benedikte og Kasper Haagensen ved DSR's 150års jubilæum. Foto Søren Strange

For Kasper Haagensen er den gode relation til prinsessen en vigtig del af at vedligeholde båndet til kongehuset og videreføre historien fra kong Frederik IX, så der passes godt på det, som er en del af klubbens kultur og selvopfattelse:

”Prinsesse Benedikte og kongehusets tilknytning til klubben har stor betydning for os, og jeg håber den kommer til at fortsætte i mange år frem, også efter Benedikte.”

Det kan vi kun istemme og være enige i. Så fra Dansk Forening for Rosport, Hovedbestyrelsen og samtlige af vores medlemsklubber, skal der lyde et stort tillykke med fødselsdagen, til kongerigets bedste prinsesse Benedikte.