wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
I weekenden blev Nordens absolut største regatta afholdt, med mere end 800 tilmeldte hold, og 1500 sæder, der skulle ros på.

Sorø Regattaen 2016 løb d. 2 og 3 juli, for 89. gang, over stablen i flotte omgivelser ved Sorø Sø, og selvom regnen i den grad besøgte regattaen om lørdagen, så ændrede det ikke på den fantastiske stemning.

Af Gustav Højmark-Jensen / [email protected]

Der deltog mere end 2000 mennesker, fordelt på de konkurrende roere, deres trænere, officials, banedommere, frivillige og tilskuere, og selvom der var enormt mange ting at holde styr på for de ansvarlige, så kunne det ikke have gået meget bedre når man spørger Merete Busk, leder af arrangørgruppen og medlem af både Regattaudvalget og Regattaforeningen Sjælland.

“Det gik rigtig godt, på trods af lidt forsinkelse og lørdagens regnvejr. Det er meget vanskeligt at holde alt det her kørende i sådan nogle forhold. Forestil dig at alle megafoner og alle ‘walkier’ er våde. Det besværliggøre rigtig meget, men vi gjorde det! Vi gennemførte alle løbene i den rækkefølge de var sat op i, og det gik fantastisk. Også da jeg spurgte udsendingene fra de andre lande, så svarede de, at det havde været fabelagtigt at være med til sådan et stort arrangement”.

Det var sjældent, at de andre baner lå tomme under et løb, men lige her var der god plads. Foto: Foto-Jørgensen.
Regattaens succes tilskriver Merete Busk det udprægede sammenhold, der var at finde blandt de frivillige:

“Det mest vellykkede, ved hele denne regatta, det var når man kunne mærke at hele organisationen arbejde ud fra samme mål. Fornemmelsen af, at alle arbejder for, at det her skal lykkes – fra den yngste starterdreng eller pige til den mest erfarne banedommer – når alle inde i deres hoveder tænker ‘ej hvor er det fedt det her vi arbejder sammen om’, dét er fantastisk at opleve til sådan et stort arrangement. Alle havde det samme mål for øje, og det er det samme når du sidder i en båd. Det er en ubeskrivelig oplevelse og det er her guldet ligger”.

Godt samarbejde i dommerteamet gjorde at tidsplanen holdt
Selvom løbstiderne på et tidspunkt, var forsinket med helt op til 20 minutter, og der opstod nogle problemer ved at have mange ventende både liggende det samme sted, så gjorde det gode samarbejde mellem det store dommerteam, at forsinkelsen kunne indhentes, uden at det skabte for store problemer. Merete Busk forklarer:

“Der var på et tidspunkt, hvor vi var cirka 20 minutter forsinket i forhold til tidsplanen, men det fik vi hentet ind igen. Og det gjorde vi udelukkende fordi, at de arbejdede godt sammen i dommerteamet. Der er nogle ganske bestemte regler i forhold til det her med, hvornår deltagerne skal være klar til løbet, og uanset hvad, så skal man være der til den tid, hvor de står i programmet, og det gav os nogle problemer i forhold til at der pludselig lå mange både i vandet og ventede på at komme afsted. Så der var en lille flaskehals på et tidspunkt, men alt det her skete en time før vi skulle slutte om søndagen, og vi nåede jo at indhente det”.

En del af dommerteamet har travlt i tårnet med udsigten over Sorø Sø. Foto: Foto-Jørgensen.

Stemningen ved målområdet, også kaldet ‘Skjolen’ var helt i top, og de mange tilskuere kunne følge roerne helt op til målstregen:

“Stemningen var rigtig god ved Skjolden, folk råbte og klappede ud til roerne og der blev taget et utal af billeder, når roerne fik medaljer. Vi havde en god medaljebro, hvor folk kunne komme helt tæt på og selvfølgelig en medaljeskammel der blev brugt flittigt” sagde Merete Busk, og medaljeskamlen fik ikke lov til at stå i fred særligt længe af gangen, idet der henover weekenden blev uddelt i omegnen af 600 medaljer.


Glade medaljemodtagere i pigernes junior-b række. Foto: Foto-Jørgensen.

Stemning var der også på “Carlsens Plæne”, det centrale samlingspunkt for de mange deltagende og deres følge. Her skulle tungen holdes lige i munden, hvis man skulle undgå at fare vild i den enorme mængde af telte, campingvogne, bådtrailere, udstyr og andet materiel:

“Det er et rent mylder af et menneskehav. Der spises og der soves og der bæres både til og fra søen og der var en rigtig god stemning hele regattaen igennem. Jeg prøvede at tælle alle telte og trailere, men jeg har ikke fået overblik over det samlede antal endnu, så mange var der.


Carlsens Plæne var forvandlet til en teltplads, oven i en bådplads dagene igennem. Foto: Henrik M. Hunskjær.

Ungdomsroerne fik mulighed for at vise hvad de kunne
Ungdomslandstræner Niels Henrik Stene fra DRC var også til Sorø Regatta, omend i et lidt andet øjemed. Her var det kommende talenter, Niels Henrik Stene var på udkig efter, men når det kommer til selve regattaen var også han imponeret:

“Det er gået rigtig fint. I forhold til, at det er så stor en regatta som er så eftertragtet i rigtig mange roklubber, både danske, svenske og norske, så skal man gøre sig klart, i arrangementskomiteen, at man tager imod rigtig mange gæster. Så man skal virkelig ligge sig i selen for, at tidsplanen holder og at alle får den rigtige information på de rigtige tidspunkter. Der er rigtig mange detaljer i at afholde en rigtig god regatta, men jeg syntes helt generelt, at de har været rigtig gode. Der har været lidt udfordringer på grund af vejret og noget omkring tidtagningen, men det er småting. De har lavet et kæmpe stykke arbejde, så stor kadeu til de mange frivillige”.


Junior-C piger fra Hadsund Roklub er tilfredse med det flotte resultat. Foto: Foto-Jørgensen.

Men Niels Henrik Stene var ikke kun dernede for at nyde den gode stemning, han var primært dernede for at iagttage de såkaldte ‘projektbåde’, der kunne være mulige emner til den kommende VM udtagelse, og derfor var han imponeret over mængden af Junior-B og C roere:

“Jeg kiggede meget målrettet efter toppræstationerne, og jeg syntes helt sikkert, at der har været mange gode løb hernede i år fra juniorholdene og særligt blandt U23’erne, som drømmer om at skulle til VM senere på sæsonen. Så det har, set fra min side, været et højdepunkt i sig selv. Men generelt for regattaen har det været super fedt og spændende, at der har været så mange unge junior-roere som kommer til start i Sorø. Der bliver virkeligt gået til stålet, og det er i mine øjne, regattaens egentlige højdepunkt. Men det har været super fedt at være med i år, og virkelig se, hvordan dansk roning udfolder sig”.

På den måde har Sorø Regatta i mange år bidraget til en spændende platform for ungdomsroerne og dem, der følger dem på tætteste hold.


Sorø Regattaen imponerede igen i år med rigtigt mange tilmeldte junior-B og C hold. Foto: Foto-Jørgensen.

Den foreløbige resultatliste kan ses via linket til højre.