wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Tre spændende dage på vandet, med sjove udfordringer og oplevelser var hvad Jels Roklub kunne tilbyde 13 tilmeldte, nye ungdomsroere

Roklubben Jels inviterede i ugens løb 13 ro-interesserede unge med til tre dages sommerroskole i klubben. De tre dage bød på et hav af udfordringer, oplevelser, lege og øvelser, både til vands og til lands.

Af: Gustav Højmark-Jensen / [email protected]

Linda Saaugaard, en af hovedarrangørerne fra Jels Roklub, var med til at afvikle sommerroskolen og ifølge hende, kunne det næsten ikke have været en større succes:

“Det har været en stor succes. Vi fik 13 tilmeldinger og havde endda fem på venteliste. Faktisk havde vi sat et maks ved 12 tilmeldinger, men valgte at tage en ekstra med, da et par af de tilmeldte allerede havde lidt erfaring med roning”.


Hurtigt var næsten alle de unge roere ude på vandet. Foto: Jels Roklub.

Den store interesse for sommerroskolen kan skyldes, at Linda Saaugaard og resten af holdet bag arrangementet, allerede i januar og februar måned, begyndte det indledende arbejde: Der skulle laves aftaler med DFfR om leje af Edon-trailere, der skulle bestilles en aktivitetskasse og i marts måned begyndte så arbejdet med at få annoncer i lokalaviserne. Heldigvis stod Jels Roklub ikke helt alene:

“Vi har fået rigtig meget hjælp fra DFfR og især Louise Holm har været meget til rådighed på mail, hvis der har været nogen spørgsmål. Og aktivitetskassen fra DFfR har været en stor hjælp, den indeholdt helt vildt mange materialer. Det var vældigt imponerende syntes vi. Men selve programmet for dagene har vi selv stået for, dog med gode inspirationer fra håndbogen.

Og med hensyn til netop programmet for, hvad de unge har lavet på sommerroskolen, kan Linda Saaugaard i første omgang svare kort:

“Vi har roet…” – “Men først så skulle vi jo lige lære dem at ro, og derfor skulle de først i ergometer, for at lære at koordinere ben, arme, ryg og hvornår man gør hvad. Og så har de allesammen været ude i edon-scullerne, og den første eftermiddag sluttede med, at de fik prøvet at lave balanceøvelser i dem. Det vil sige, at de prøvede at komme op og stå i dem, og det lykkedes dem allesammen, selvom det var lidt af en udfordring for nogen”.

‘Støttebenene’ levede op til deres formål under den første tur på vandet. Foto: Jels Roklub.

Der var plads til alle på sommerroskolen, og selvom det ikke var planen, så fik dem, der havde brug for mere støtte, mulighed for at ro i en gig, sammen med en styrmand og en der kunne hjælpe med rytmen, og inden dagen var gået, havde alle de unge roere prøvet at ro i en gigbåd.

Men sommerroskolen gav også de unge mulighed for, til sidst at prøve kræfter med at ro en længere tur:

“Vi har en sø, der ikke er særligt stor, så den ‘lange tur’ bestod i at ro ned til den anden ende af søen og tilbage igen, og her har vi roet 4 kilometer hver. Her var alle seks edon-scullere ude, og så var der nogen, der var ude i en gig, og nogle var ude i vores eget materiel. Så de var allesammen ude og prøve at ro en længere tur”.

Nogle af de deltagende sommer-roerere nåede endda at prøve kræfter med klubbens egne scullere. Foto: Jels Roklub.

Sommerroskolen indeholdt også en del sjove konkurrencer, hvor de unge roere skulle gætte, hvor hurtigt de kunne ro 500 meter i ergometeret, og så skulle de også forsøge at gætte, hvor lang tid det ville tage dem at ro ud, runde en bøje og så ro tilbage igennem en slalombane.

Udover de mange øvelser og udfordringer på vand, blev der også leget en del på land, blandt andet med rundbold i regnvejr, stikbold, kongespil og stangtennis. Men der blev også tid til at slappe af, forsikrer Linda Saaugaard med et smil på læben:

“Jo, vi har også holdt pauser ind i mellem. Både med formiddagsmad, frokost og eftermiddagskaffe med lidt snacks og kage og så videre. Men jeg var imponeret over, hvor meget vi nåede. Det blev nogle lange dage, fordi vi holdt det over tre dage i stedet for fem. Men det tror jeg simpelthen havde været for meget for dem, og også for os”.


Sommerroskolen i Jels udløste hurtigt smil på læberne blandt deltagerne. Foto: Jels Roklub.

Til sidst var forældrene inviterede, så de også fik en mulighed for at se deres børn i trygge rammer ude på vandet:

“Vi har et utroligt sikkert farvand her i Jels, så der er ikke nogen reel fare for at drive væk. Selvfølgelig tager vi sikkerhedskravene fra DFfR seriøst, men med hensyn til bølgehøjde og så noget, så føler vi, at her er ret trygt – en god legeplads. Og tilbagemeldingen fra børnene har været, at de har følt sig i helt trygge hænder” sagde Linda Saaugaard.

På sommerroskolen i Jels var der knyttet et hold af instruktører: Kristine Damgaard Hansen, Anette Saaugaard Hansen, Nikolaj Jes Petersen, Niels Damgaard Hansen og Lise-lotte Pedersen. Og her skal den uundværlige hjælp i køkkenet, Eva Møllegaard, også nævnes.