wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Landsholdsroeren Aja Runge Holmegaard indstiller karrieren med øjeblikkelig virkning.

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Den karismatiske Roskilde-roer var en af de danske atleter, der stod stærkest i billedet ved det netop forgangne VM, hvor hun vandt sølv i letvægtsdobbeltfireren sammen med Juliane Elander Rasmussen (Odder Roklub), Mathilde Persson (Bagsværd Roklub) og Trine Toft Andersen (Hadsund Roklub).

Helbred og økonomi vejer tungere
Det er overvejelser omkring helbred og økonomi, der har banet vejen for, at Aja nu har valgt den tunge beslutning at sige stop.  Roskilde-roeren har gennem en årrække været et af dansk ronings allerstørste talenter og ville også have været et naturligt valg i den letvægtsdobbeltsculler, man håber på at kvalificere til OL i 2020. Men af hensynet til førnævnte faktorer ønsker Aja Runge Holmegaard nu at sige farvel til elitesporten for at satse på en erhvervskarriere.

”Der er nogle omkostninger for mit helbred og min økonomi, som gør, at jeg ikke føler, at det er holdbart frem mod OL i 2020”, siger Aja således. ”Jeg har haft de her overvejelser igennem hele sæsonen, særligt efter at min læge sagde til mig, at jeg skulle overveje om det fremtidigt var sundt for mig at være i den her vægtklasse.  Jeg kunne så vælge at skifte til den tunge klasse, men det vil stadigvæk være meget slidsomt, og jeg ville skulle bruge meget tid og energi på vægttræningen og på at bygge kroppen op til at ro i den tunge klasse.”

Skræddersyet drømmejob
Ud over de helbredsmæssige bekymringer har det faktum, at Aja er blevet tilbudt fuldtidsjob pr. 1.oktober også vejet tungt i hendes beslutning. ”Jeg har fået tilbudt mit drømmejob (Konsulent i et undervisningsforlag), hvor jeg skal starte pr. 1. oktober. Det er et sindsygt spændende job, som på det nærmeste er skræddersyet til mig og som jeg glæder mig rigtig meget til. Og et fuldtidsjob og en elitesports-karriere harmonerer rigtig dårligt sammen”, siger Aja, der mener, at de privilegier hun har nydt som landsholdsroer kart har overskygget afsavnene.

”Det er klart, at når man baserer hele sit liv på, at kunne præstere på vandet, så vil der være afsavn. Men de oplevelser, som jeg haft med landsholdet har klart været hele sliddet værd”, siger Aja, der selv peger på sølvmedaljen ved World Cuppen i Luzern i 2016 (LW1x) og sølvmedaljen fra det netop forgangne VM i Plovdiv (LW4x) som hendes største præstationer.