wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Danmark kunne glæde sig over at kunne rejse hjem fra EM i Tjekkiet med en sølvmedalje i bagagen efter at Hedvig Lærke Berg Rasmussen og Christina Juhl Johansen endte på andenpladsen i A-finalen i W2- i deres internationale debut

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Danmark havde i alt alle seks både i aktion på sidstedagen af EM. Læs her, hvordan det gik dem alle sammen.

LW1x
Selv om hendes træningsforberedelser var generet af et ribbensbrud, så drømte Aja Runge Holmegaard helt sikkert om en A-finaleplads ved afrejsen til Racice. Det projekt lykkedes som bekendt ikke, men Aja kan alligevel sætte kursen hjemad med en pæn portion moral i tanken, da hun vandt B-finalen ved EM efter at være kommet fra baghjul. Aja tilbagelagde de første 500 meter i tiden 1:54:67 på en fjerdeplads, men roede så til 1000 meter mærket i bedste tid (1, 56, 59 min), hvilket var nok til at skubbe hende op på førstepladsen. Letlands Olga Svirska og Hollands Amber Kraak roede ind på Aja i slutfasen, men den stærke Roskilde-roer var i stand til at holde konkurrenterne bag sig og sikre sig et velfortjent boost efter alle hendes skadesproblemer i foråret.

Samlet resultat:
1) Aja Runge Holmegaard, 7,50, 02 min
2) Olga Svirska (LAT), 0, 97 sek. efter
3) Amber Kraak (HOL), 1,33 sek. efter

LM2x
Emil Espensen og Mathias Larsen fik sat punktum for deres deltagelse ved EM med en tredjeplads i B-finalen og det må nok betegnes som en ganske glimrende præstation for et makkerskab, der fik sin debut i international henseende ved netop denne regatta. Mændenes letvægtsdoublesculler præges af et voldsomt konkurrenceniveau, og Mathias og Emil har ved EM fået en fornemmelse for, hvor de står i forhold til konkurrenterne, og hvad der skal arbejdes med hen i mod World Cuppen i Luzern. Emil og Mathias startede fint i dagens B-finale og lå på en delt andenplads efter 500 meter, som de rundede i 1,33,67 min. Derpå gik kadencen en del ned i den danske båd, som røg ned på fjerdepladsen før man med en supergod spurt fik knebet sig op på tredjepladsen.

Samlet resultat
1) Jiri Simanek/Miroslav Vrastil Jr (CZE), 6,22,79 min
2) Panagiotis Magdanis/Spyridon Giannaros GRE), 2, 20 sek. efter
3) Emil Espensen/Mathias Larsen, 2,82 sek. efter

LW2x
Juliane Elander Rasmussen (Odder) og Mathilde Persson (Bagsværd) har ikke formået at spise kirsebær med favoritterne i kvindernes letvægtsdoublesculler ved dette EM, men det kunne man heller ikke forvente, når man tager i betragtning, hvor kort tid parret har haft til at arbejde sammen. I dagens B-finale blev det til en fjerdeplads, en placering som parret indtog igennem hele løbet, der blev domineret af Tysklands Fini Sturm/Leonie Pless, der hurtigt trak fra feltet fra start af. Naturligvis havde danskerne håbet på mere, men når man har sundet sig over skuffelsen, så er der stor sandsynlighed for, at Juliane med al sin rutine (i samråd med træner Mads Haubro) ved præcis hvilke knapper, der skal trykkes på for at det nyskabte par gradvis vinder ind på konkurrenterne ved de kommende regattaer.

Samlet resultat
1) Fini Sturm/Leonie Pless (GER), 7,08,99 min
2) Thomais Emmanouilidou/Maria Pergouli, 1,29 sek. efter
3) Frederique Rol/Pauline Delacroix (SUI), 2,18 sek. efter
4) Juliane Elander Rasmussen/Mathilde Persson, 5,04 sek. efter

M1x:
Sverri S. Nielsen skulle søndag forsøge, at skubbe lørdagens skuffelse, hvor han var så nær ved at skaffe sig en plads i A-finalen, i baggrunden, da han søndag stillede op i B-finalen. Sverri kom dog ind til B-finalen med masser af moral for selv om han ikke fik billetten til A-finalen, så var præstationen i semifinalen så lovende, at den gav løfter om noget stort i fremtiden. Som i gårsdagens ræs, var Sverri at finde helt fremme efter starten, da han lå på andenpladsen efter de første 500 meter, som han nåede i 1:40:50 min, 0, 25 sek. efter den førende serber Marko Marjanovic. På midterstykket gik gassen desværre en smule af den stærke færing, som derfor måtte nøjes med en tredjeplads. Men stadigvæk en generel flot præstation i Racice af Sverri.

Samlet resultat:
1) Marko Marjanovic (SRB), 6,51,62 min
2) Nico Stahlberg (SUI), 2,10 sek.efter
3) Sverri S.Nielsen, 4, 28 sek. efter

W2-:
Finalen i W2- havde været ventet med spænding lige siden at Hedvig Lærke Berg Rasmussen (DSR) og Christina Juhl Johansen (Odense) allerede fredag kvalificerede sig i suveræn stil til A-finalen. Og det blev akkurat så nervepirrende som forventet, for efter en forholdsvis rolig start, hvor pigerne rundede 500 meter i 1,44,77 min på tredjepladsen, så gik danskerne på formidabel vis foran England ved 1000 meter mærket, og så også ud som om de ville kunne fange Rumænien. Det sidste lykkedes dog ikke, men danskerne kunne glæde sig over en EM-sølvmedalje i deres første internationale optræden sammen.

Bagefter sagde pigerne: “Det er ret vildt, at vi allerede kan stå med EM-sølv efter at have arbejdet sammen i kun tre måneder, det føles helt fantastisk. (Om løbet): Vi mangler stadig at arbejde på vores start, men vi lod det ikke stresse os fordi vi vidste, at vores styrke i øjeblikket ligger på midterstykket. På samme tid gav det os et kæmpe boost, da vi gik forbi englænderne. Der var ikke så meget at skyde med på de sidste 500 meter, men vi er superglade for sølv”.

Samlet resultat:
1) Madalina Beres/Laura Oprea (ROM), 7,00,53 min
2) Hedvig Lærke Berg Rasmussen/Christina Juhl Johansen, 3,83 sek. efter
3) Karen Bennett/Holly Norton (GBR), 6,12 sek. efter

W1x
Det har ofte været lige ved og næsten for Fie Udby Erichsen ved EM, og det var det desværre også denne søndag i Racice. Fie havde før løbet sagt ”at hun virkelig skulle oppe sig for at kunne være med”. Men fra starten så det meget positivt ud for hendes muligheder til endelig at få en EM-medalje. Fie rundede de første 500 meter i tiden 1,48,68 min, hvilket var godt nok til en andenplads efter Tysklands Annekatrin Thiele. De danske rofans fik dog for alvor noget at glæde sig over, da Fie rykkede op på førstepladsen ved 1000 meter mærket. Men så satte Englands Victoria Thornley et ryk ind, som Fie ikke kunne svare igen på. Den nordjyske jernkvinde blev også overhalet af Thiele, og måtte også give fortabt da Hvideruslands legende Ekaterina Karsten virkelig satte turbo på i slutfasen, da hun gik fra fjerde- til andenpladsen, og hensatte Fie til fjerdepladsen. En placering, hun også fik ved EM i 2010.

Resultat:
1) Victoria Thornley (GBR), 7,34,23 min
2) Ekaterina Karsten (BLS), 0,69 sek. efter
3) Annekatrin Thiele (GER) 1,56 sek. efter
4) Fie Udby Erichsen, 2, 14 sek. efter