wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Benhård grundtræning har gennem vinteren skabt grundlaget for en succesrig sæson for de kvindelige roere i Mads Haubro´s træningsgruppe

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Det er med vidt forskellige fortegn at de kvindelige landsholdsroere i Mads Haubro´s træningsgruppe i den forgangne uge satte sig i flyet med kurs mod årets første træningslejr i Portugal.

Lærke Berg Rasmussen, Christina Juhl Johansen, Frida Sanggaard Nielsen, Ida Gørtz Jacobsen, Nina Hollensen, Trine Dahl Pedersen, Anne H.Larsen og Nicoline Laidlaw var alle med på flyet mod Avizaqcua træningscentret i Aviz.

Mere mængde-træning
Men mens de fire førstnævnte er kommet til Portugal for at intensivere forberedelserne frem mod OL i damefireren uden styrmand, så er resten af pigerne kommet til Portugal for at skulle kæmpe om at få en af pladserne i toeren uden styrmand, som man planlægger at sende til OL-kvalifikationsregattaen i maj i Luzern, hvis den viser sig at have fart nok i båden.

Det er gennem vinteren, at grundstenen bliver lagt til det forløb, som roerne skal gennemgå i 2020, og der er ingen tvivl om, at vil man gennem nåleøjet til OL er der ingen genveje. Forberedelserne gennem vinteren har på mange måder lignet de træningsprogrammer man har haft gennem tidligere år…og så alligevel ikke, for pigerne har kørt væsentligt mere mængde-træning i år, understreger træner Mads Haubro.

”Hele efteråret har vi roet en del på vandet kombineret med Concept 2 ergometer. Og det er så kombineret med en meget stor mængde vægttræning og alternativ træning. Den sidste måneds tid er roningen mere fokuseret på Concept2 ergometer og knap så meget på vandet fordi det er blevet koldere og det har blæst mere. Men der har stadig væk været meget styrketræning og alternativ træning. Så på den måde ligner det meget de foregående år, men vi har haft mere mængde-træning end normalt”, siger Mads Haubro.

Kørt i bund
I forberedelserne mod OL bliver der gjort alt for at roerne er så godt klædt på til opgaven som muligt. Og derfor er programmerne i forhold til andre år nu også specielt tilpasset den enkelte roer´s behov, så atleterne får det maksimale udbytte af træningen forklarer, Mads Haubro.

”Forskellen fra andre år er måske også, at roerne træner mere ved siden af, hvilket vil sige at de har træningsprogrammer, der er tilpasset dem specielt. Den enkelte roer har fokuspunkter, som hun gerne vil forbedre. Så ud over den almindelige træning, så har de trænet hver især i forhold til deres individuelle fokuspunkter. F.eks har Lærke siddet meget på motionscyklen mens Ida har siddet meget i ergometer. Så jeg har skruet op for træningsprogrammet i forhold til tidligere år, men roerne har også skruet yderligere op selv”, siger Mads Haubro således.

En af de piger, der skal kæmpe om en plads i W2- er Nina Hollensen, der gradvist har genvundet kræfterne efter et træningsforløb, der for alvor har testet pigernes fysiske ressourcer. ”Vi har kørt lange ro-programmer og virkelig meget styrketræning, mange sæt, og det er noget, som virkelig kører en helt i bund og det er en anden form for træthed end når man kører højintensive programmer”, siger Nina Hollensen, der forklarer, at man gennem træningen i ergometret har forsøgt at finde hinandens rytme.

Fokus intensiveret
”Vi har brugt ergometer-træningen rigtig meget på at finde hinandens rytme fordi som roere er vi lidt forskellige og det har vi arbejdet på at få rettet til. Når man sidder på række og man kan se hinanden i spejlene, så er det nemmere at få ensartet rytmen. Og det har vi så skullet bygge op til at vi kom her ned til Portugal”, siger Nina.

Nina kan glæde sig over at hun i januar har fået færdiggjort sit studie som læge, hvilket giver hende mulighed for at intensivere sit fokus på roningen gennem den første træningslejr, hvor besætningen til W2- skal sættes.

”Da jeg blev færdig som læge her i januar, der kunne jeg virkelig mærke, at nu skulle jeg KUN fokusere på at ro. Jeg har godt kunnet lide den adspredelse, det har givet mig, at have noget andet at tænke på end roning. Men det har været hårdt i eksamensperioderne fordi jeg har haft to ting, som jeg skulle fokusere på. I Portugal er den afgørende forskel så også, at man ikke skal tænke på alle de praktiske ting derhjemme som at købe ind, vaske tøj, gøre rent og lave mad. Og det er så superlækkert, at man bare skal tænke på at ro og restituere i Portugal. Og det gør også at når man har træningspas, så er man 100% fokuseret omkring det fordi man har ladet op til det. Og det gør så også at Mads kan skrue mere op for programmerne”, siger Nina Hollensen.