wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
De danske roere dominerede ved lørdagens EM i ergometerroning 2017 i Paris. Intet mindre end 11 medaljer kunne det glade mandskab hænge om halsen på Charléty Stadium

Lørdag gjaldt det de europæiske mesterskaber i ergometerroning, og Danmark stillede med 10 kampklarer roere på Charléty Stadium i Paris.

Af Gustav Højmark-Jensen.

Allerede i de første junior herre-løb markere Danmark sin stærke position ved dette års EM i Paris idet de to U19-roere Bastian Secher og Mikkel Knudsen vinder henholdsvis guld og sølv i tiderne 06:05,3 og 06:08,0 på 2000 meter.

De to roere så bytter plads på sprint-distancen, hvor Mikkel Knudsen formår at ro sig til en guldmedalje, og Bastian Secher tager sølvet:

“Jeg synes det er gået ganske udemærket” siger Mikkel Knudsen grinende i telefonen og fortsætter:

“Jeg kommer ned og sætter ny personlig rekord på ‘to-kilometeren’. Det er vanvittig stort, og jeg havde ikke forventet sølv ved det løb. Jeg havde forventet at gøre det godt, men jeg havde slet heller ikke forventet at tage guld i sprinten, det var sku sjovt at prøve!

(Foto: Alle billeder tilhører Svend Aage Nielsen)

Ingen træner ved sin side
Måden ergometermaskinerne er sat op på i Paris minder ikke helt om den måde, man er vant til at gøre det hjemme i Danmark. Det er ikke tilladt for trænerne at sidde ved siden af deres roere, og der er kun én række med ergometermaskiner til hver side. De anderledes forhold var også noget som ungdomsroeren Mikkel Knudsen bemærkede:

“Det er lidt spøjst, for ergometerne står tættere og trænerne må ikke være, så alle roerne sad på én kæmpe række, men med masse af luft i mellem. Det er en lidt mærkelig konstruktion men det virkede dejligt fordi der var så meget luft, og det gik jo meget godt uden træneren” fortæller Mikkel Knudsen fra Paris.

Fra La Tour Eiffel til Testuge
Mikkel Knudsen og træner Anders Toft har ovenpå europamesterskabet været nødt til at tage et senere fly hjem fra Paris, så søndag kunne de bare hygge sig i Parises gader, ovenpå en veloverstået regatta:

“I morges var vi i Eiffeltårnet, og omkring Triumfbuen også. Det er fedt at få set lidt af byen også. Men når jeg kommer hjem, så er det næste der er i sigte Testugen”, afslutter Mikkel Knudsen, der altså tog sølv i 2000 meter og guld i sprint 500 meter.

 

Guld og ny rekord (igen igen)
Sverri S. Nielsen vinder guld til Danmark og sætter igen resten af ro-eliten til dørs med en ny rekordtid på de 2000 meter med tiden 05:47,9. Det er næsten to sekunder hurtigere end sin tidligere rekord-forbedring ved DM i ergometer for bare syv dage siden:

“Det sidste stykke var utroligt hårdt, men der var på intet tidspunkt tvivl om, at det kunne lade sig gøre. Jeg lagde lidt for hurtigt ud i første omgang, men i anden omgang kørte det flot”, sagde Sverri til mandskabsleder Merete Boldt, kort efter løbet.

Den færøske europamester på 2000-meter var ikke færdig med at vinde medaljer i Paris, og på sprint-distancen vinder Sverri S. Nielsen sølv (tiderne for sprintløbene er endnu ikke offentliggjort), på trods af et stærkt felt.

Andre resultater på 2000 meter
I samme løb kæmper Nick H. Larsen om at komme så godt ud af starthullerne som muligt, men noget går galt og det koster kræfter at indhente. På trods af den glippede start formår Nick H. Larsen at blive nummer seks i tiden 05:59,3.

Næste danske præstation er Steffen Bonde Jensen i let herre: Alt ser lovende ud, men på de sidste 100 meter mister Steffen fokus og kommer nummer fire i tiden 06:09,5.

Den sidste medaljepræstation på den lange distance tilfalder Mathilde Persson i let dame. Hun vinder sølv i tiden 07:15,5. Ifølge Mathilde Persson selv var tiden ikke tilfredsstillende på trods af sølvmedaljen.

I alt bliver det til to guldmedaljer og to sølvmedaljer til Danmark på 2000 meter ved EM i ergometerroning i Paris.

Medaljeregn på sprint-distancen
Endnu bedre går det de danske elite-roere på sprintdistancen. Her bliver det til intet mindre end syv medaljer:

Mikkel Knudsen, Mette Køchs, Steffen Bonde Jensen og Mathilde Persson vinder alle guld på sprint-distancen (tiderne er endnu ikke blevet offentliggjort), mens Sverri S. Nielsen og Bastian Secher vinder sølv, og Frida Sanggaard Nielsen vinder bronze.

Ud af otte mulige medaljer vinder Danmark syv, og cementerer på den måde en allerede imponerende præstation ved dette års europamesterskab i ergometer.

Lidt ord fra kaproningsformanden:

Formand for kaproningsudvalget og “organisator” for de danske deltagende ved EM 2017 i Paris, Reiner Modest, havde håbet på medaljer hjemmefra:

“Jeg havde en klar forventning om, at de udtagne roere ville komme hjem med rigtigt gode resultater. Det var super ærgerligt, at Fie blev syg, for jeg er sikker på, at hun også ville have vundet, hvis hun var taget, med baseret på hendes tider ved DM”.

“Med hensyn til Sverri, så havde jeg helt klart forventet, at han ville være med til at ro om medaljer, også på trods af det rigtig gode felt dernede. Men at han så går hen og forbedrer sin danske rekord igen, det er vildt flot og meget imponerende!”

“Bastian havde jeg også set med en medalje om halsen – når man er i stand til at ro 2000 meter på under 6 minutter som han gjorde til DM, så er der ikke mange juniorroere i verden, der kan være med”.

“Til Mikkel havde jeg også forventet medaljer, og han forbedrer sig igen i forhold til DM og JM, så han har allerede vundet på bare at skulle afsted”.

“Steffen Bonde gør det også rigtig godt idet han går ud og møder de to franskmænd, der begge vandt guld ved OL. Selvom Steffen bliver nummer fire, så ror han hurtigere dernede end ved DM, hvilket er rigtig flot”.

“At Mathilde går ned og vinder sølv, det er utroligt flot, særligt i betragtning af, at hun jo “bare” er U23-roer”.

“Mette Køch mangler noget størrelse idet den åbne juniorklasse rummer piger, der er væsentligt større end hende. Så på den baggrund er det utroligt flot, at hun vinder guld i sprinten. Her handler det om stædighed og teknik, og dét har hun!”, slutter Reiner Modest.

EM og måske VM i Ergo 2018 – i København?
Ifølge Reiner Modest er det ikke utænkeligt at næste års EM i ergometerroning kan foregå i København:

“Vi går efter at få EM i ergo til København i 2018. Vi har afviklet det i 05’ og i 14’ og nu går vi efter det igen i 2018. Det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi arbejder på at få VM til Danmark, og i forhold til udviklingen i FISA, så kan det ske i enten 18′, 19′ eller 2020”, fortæller Reiner Modest og varsler dermed en lys fremtid for store ergometer-stævner på dansk grund.