wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
DRC tager nu et usædvanlig initiativ i bestræbelserne på at skabe en hurtig letvægtsdobbeltsculler hos kvinderne til OL 2020

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Det kan nogle gange være sin sag for DRC´s trænerteam, at skulle udvælge mandskabet til en båd, hvis de roere, man har til rådighed hver især har en så personlig og unik ro-stil, at det gør det ekstremt vanskeligt at forudse, hvilke roere, der skal sammensættes for at lave den båd der er hurtigst 5-6 måneder senere. Det dilemma oplevede man sidste år i Danmarks Rocenter, da man skulle sætte kvindernes letvægtsdobbeltsculler til sæsonen 2017.

Aja Runge Holmegaard (Roskilde Roklub), Juliane Elander Rasmussen (Odder Roklub) og Mathilde Persson (Bagsværd Roklub) havde allesammen masser af potentiale til at blive en del af båden. Udfordringen var bare, at trioen hver især havde et bevægelsesmønster i ro-taget der var så forskelligt fra hinanden, at det var vanskeligt for trænerne at vurdere hvem der ville udgøre den hurtigste besætning til VM.

Forskelligt bevægelsesmøsnter
Via skæbnens ironi løste problemet sig selv, da Mathilde i sæson-forberedelserne fik en overbelastning i ryggen og da Aja på det tidspunkt var kommet oven på igen efter sine egne ribbens-kvaler, så endte det med, at man alligevel fik skabt en hurtig letvægtsdobbeltsculler. I denne sæson er udfordringen med at finde den rigtige besætning så blevet endnu mere markant.

For i takt med at dansk roning i de kommende år formentlig kan høste frugterne at et velsmurt talentarbejde, så står en række talenter på kvindesiden klar til at true veletablerede landsholdsroere i kampen om de eftertragtede pladser i bådene. Og således også i LW2x for i år er to spirende talenter i skikkelse af Trine Toft Andersen (Hadsund Roklub) og Iben Østergaard (Bagsværd Roklub) stødt til den lette dame-gruppe.

Fem kandidater
Så i stedet for tre har man i DRC pludselig stået med fem potentielle kandidater til en plads i letvægtsdobbeltsculleren. Og dette nye scenarie har inspireret Mads Haubro og Bent Franson, der hen over vinteren har været en god hjælpende hånd i gruppen, til at tage et usædvanligt initiativ. Frem for to eller tre valgte man nemlig på den første træningslejr i Portugal at udvælge en gruppe på fire roere (Juliane, Trine, Mathilde og Aja – med Iben som reserve), som skal udgøre en damedobbeltfirer.

”Vi har skullet lægge hovederne i blød for at finde ud af, hvordan vi får lavet den hurtigste dobbeltsculler til OL”, siger Mads Haubro. Og for at tage den bedst tænkelige sportslige beslutning, har vi besluttet at holde gruppen samlet og lave en letvægtsdobbeltfirer for at få deres ro-stil mere ensartet. På den måde vil vi kunne tage en mere korrekt beslutning end hvis vi allerede i 2018 udvalgte en dobbeltsculler. Hele ideen er, at få dem mere ensartet i deres bevægelsesmønster. Og på samme måde udvikle hele gruppen, så vi kan få højnet det tekniske og fysiske niveau for alle fem roere. Det er en proces på vejen til at få lavet den hurtigste dobbeltsculler”, siger Mads Haubro.

Man lærer mest af de allerbedste
Ved at skabe en letvægtsdamedobbeltfirer får man ikke kun muligheden, at gøre gruppen mere ensartet i deres roning, man får også yderligere styrket holdånden, og samtidig får de unge i højere grad end ellers en mulighed for at læne sig op ad de etablerede roere og derigennem suge masser af erfaring til sig.

”Der er ingen tvivl om, at hvis du skal lære at ro hurtigt, så gør du det bedst ved at ro med og mod de allerbedste”, siger Mads Haubro. ”Hvis vi på alle vores hold kunne sætte en ny roer sammen med de regerende olympiske mestre, så ville alle de mindre erfarende roere få en meget stejl udviklingskurve. Dem, der er kommet ind i år, får mulighed for at se på f.eks. Juliane og forstå, hvad der skal til og hvilken vej de skal. De nye får samtidig en mulighed for at træne med piger, som er tæt på at have det fysiske niveau, der skal til. Og dermed bliver det lettere for Trine og Iben at få en fornemmelse for, hvad de også skal kunne.”, siger Mads Haubro.

Positiv modtagelse
Haubro´s beslutning om at skabe en damedobbeltfirer er blevet meget positivt modtaget af fem-mands-gruppen. I følge Trine Toft Andersen er der stor tilfredshed med, at gruppen holdes samlet i et år fordi det giver alle en chance for at udvikle sig i stedet for at gruppen var blevet snævret ind. Nu føler roerne, at de får et træningsrum i en periode, hvor selv dem, der måske er på et ydermandat til en plads stadig har chancen for at tage kampen op om at få en plads i båden, fortæller Trine Toft Andersen.

”Jeg synes det er en enormt positiv beslutning. Vi er en rigtig god gruppe, som selv om vi er meget forskellige har været gode til at styrke hinanden og komplimentere hinanden igennem hele vinteren og på den måde få rigtig meget ud af vores træning. Samtidig giver det en enorm ro på holdet, at der er nogle af os, som har meget stor erfaring og tidligere har været igennem sådan et forløb. De har en robusthed og stabilitet, som vi andre kan læne os op ad”, siger Trine Toft Andersen.

Ekstra chance ved Copenhagen Regatta
Trine blev i Portugal valgt til at sidde i båden med Juliane, Aja og Mathilde. Men Iben Østergaard vil fortsat træne med i gruppen og være stand-in ved evt. sygdom eller andet fravær på LW4x. I forbindelse med Copenhagen Regatta vil Trine og Iben få en ekstra chance for at vise formatet. Således vil Trine sidde på LW4x den ene dag og Iben den anden dag. Og det er en fornuftig beslutning, fortæller Trine Toft Andersen

”Jeg synes det er et meget fint valg, at give os begge chancen ved Copenhagen Regattaen fordi så bliver vi holdt rigtig meget til ilden. Iben vil selvfølgelig være utrolig tændt på at lave et godt løb i København og samtidig ved jeg, at jeg skal virkelig være på stikkerne for at holde min plads. Så det er naturligvis en regatta, jeg ser meget frem til, slutter Trine Toft Andersen.

Henrik Mortensen, der i marts blev ansat som assistenttræner i DRC, deltog allerede i DRCs første træningslejr i marts og var således med i udvælgelsesprocessen af den nye letvægtsdamedobbeltfirer. Han vil være den primære træner for letvægtsgruppen i den kommende sæson, mens cheflandstræner for kvinderne, Mads Haubro, vil være ansvarlig og støtte Henrik i denne meget vigtige opgave mod OL i Tokyo.