wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Danmark får tre ekstra både med til OL. Det står nu fast efter en begivenhedsrig dag på Rotsee

Af DRC Pressechef, Svend Bertil Frandsen

Efter en ualmindelig begivenhedsrig og følelsesmæssig tirsdag på Rotsee, står det nu fast at Danmark får ekstra tre både med OL. Fie kvalificerede sig i kvindernes singlesculler, Lisbet Falch Jakobsen/Nina Hollensen fik OL-billetten i kvindernes doublesculler, og så kom Belgien på kuriøs vis til Danmarks hjælp, da Sverri S.Nielsen (M1x) og Mads Rasmussen/Rasmus Quist (LM2x) havde misset OL-billetten. Mere om det længere nede, hvor man kan læse hvordan dagen forløb med dansk fortegn.

W1x:
På forhånd havde Fie Udby Erichsen regnet med modvind, men før starten vendte vinden, så Fie i stedet fik medvind. Og selv om Fie lagde sig i spidsen efter 500 meter, som hun nåede i 1:47:32, 0,78 sek. foran Ukraines Nataliya Dovgodko, ja så er og bliver medvind ikke Fies kop te. Det resulterede i et nervepirrende og urent løb, hvor Fie tabte rytmen og røg ned på tredjepladsen med 500 meter igen. Samtid ramte hun to bøjer i slutfasen, men heldigvis havde Dovgodko tabt pusten til slut og det reddede Fie´s drøm om OL i Rio. Og med lodder og trisser fik hun hevet den fjerdeplads i land, der var ensbetydende med, at Fie kan begynde at spare sammen til turen over Atlanten!.

Samlet Resultat:
1) New Zealand, 7:21:87 – OL-kvalificeret
2) Irland, 2,89 sek. efter – OL-kvalificeret
3) Hviderusland, 4:07 sek. efter – OL-kvalificeret
4) Fie Udby Erichsen, 4.60 sek. efter – OL-kvalificeret
5) Ukraine, 6,74 sek. efter

M1x og LM2x:
Et meget kuriøst scenarie udspillede sig efter at Sverri S.Nielsen i M1x og Mads Rasmussen/Rasmus Quist i LM2x havde roet deres finaler. De olympiske mestre var i første gang sølle 0,03 sek. fra en OL-billet, da de måtte nøjes med tredjepladsen i finalen efter at have ført med 500 meter igen. Også Sverri S.Nielsen trak umiddelbart sorteper, da han var 0,26 sek. efter den tredjeplads, der kunne have givet OL-billetten.

Men eftersom Belgien vandt både mændenes singlesculler og letvægtsdoublesculler bliver Danmark tildelt en ekstra OL-plads på grund af reglen om diversitet. Om pladsen bliver i letvægtsdoublesculler eller singlesculler afhænger af, hvad Belgien beslutter sig for. Belgien har 14 dage til at tage beslutningen. Grunden til, at Danmark får en ekstra OL-plads skyldes, at IOC fra og med Rio 2016 har opstillet nye kvalifikationsregler, der skal opfylde kravet om diversitet, d.v.s. at så mange nationer som muligt får mulighed for at konkurrere ved OL. Derfor er det blevet indført, at hvert land kun kan kvalificere én båd for kvinder og én båd for mænd til OL fra den sidste kontinentale OL-kvalifikations-regatta fra følgende bådtyper (M1x, W1x, LM2x og LW2x)

W2x:
Jublen i den danske lejr ville ingen ende tage, da det endelig, endeligt, endeligt lykkedes for Lisbet Falch Jacobsen at kvalificere sig til OL med sin forholdsvis nye partner Nina Hollensen. Træner Mads Haubro havde før løbet udråbt Tjekkiet som klare favoritter, og det var også dem, der tog teten fra start, da de rundede 500 meter i tiden 1:39:43, men blot 0,60 sek. foran Lisbet og Nina. Danskerne holdt fast i den gode rytme over midterstykket, og fik gradvist lavet ”viften”, så bådene på de yderlige baner langsomt faldt fra. Danskerne havde med 500 meter igen, 5,76 sek. afstand til Finland og 4.71 sek. til Italien, og selv om begge nationer fik roet sig ind på danskerne i slutfasen, kunne de ikke fange Lisbet og Nina, som sammen med tjekkerne kvalificerede sig til OL i Rio.

Samlet resultat:
1) Tjekkiet, 1:39:43 – OL-kvalificeret
2) Lisbet Falch Jakobsen/Nina Hollensen, 0,46 sek. efter – OL-kvalificeret
3) Finland. 2, 27 sek. efter