wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
På trods af svær vind lykkedes det Danmark at sende seks både videre til EM-finalerne i Brandenburg

Af DRC Pressechef, Svend Bertil Frandsen

Fredagens svære vejrmæssige betingelser ved EM i Brandenburg fik en grad i vejret, da vinden lørdag tog til og gjorde det til en kunst næsten blot at holde balancen i båden for de danske deltagere. På den baggrund præsterede danskerne fænomenalt og man kan nu se frem til, at se ikke færre end seks danske både i EM-finalerne.

M1x:
Sverri S.Nielsen (DSR) må have fået et moralsk boost af dimensioner, da han i dag formåede, at kvalificere sig til A-finalen ved EM. Man kan spekulere i, at skuffelsen må have været til, at føle på for den færøske kæmpe efter den kiksede OL-kvalifikation sidste år ved VM i Aiguebelette. Men i dag understregede Sverri det enorme potentiale, der findes i ham. Det må også siges, at heldet på to punkter havde været med Sverri før dagens semifinale. For det første havde han fået en meget gunstig yderbane i den tyske vind. Og desuden var store navne som Ondrej Synek, Martin Damir og Hannes Obreno havnet i den anden semifinale. Det skal dog ikke tage noget væk fra færingens storartede præstation. Tre både ville gå videre til A-finalen og efter at have indtaget førstepladsen efter 500 meter lagde Sverri sig lunt i kølvandet på den tidligere europamester Mindaugas Griskonis, hvor han forbelv løbet i gennem og sluttede på en flot andenplads.

Samlet resultat:
1) Litauen, 7:38:66
2) Sverri, 2.01 sek. efter
3) Hviderusland, 4, 80 sek. efter

W2x:
Havde lodtrækningsheldet tilsmilet Sverri, så betingede det sig anderledes for de unge og uerfarne Emma Kiehn (DSR) og Astrid Steensberg (Sorø Roklub), der fik det akkurat lige så svært, som man på forhånd kunne have forestillet sig på banen tættest på tribunen. To både ville gå videre til A-finalerne, men de krav kom pigerne desværre aldrig i nærheden af, at opfylde selv om der blev kæmpet bravt i de vanskelige vejrmæssige betingelser. Pigerne nåede 500 meter mærket i tiden 2:00:21 og var på det tidspunkt 5:17 sek. efter de endelige vindere Litauens Donata Vistartaite og Milda Valciukaite. Afstanden til konkurrenterne voksede ned over banen, men pigerne kan i det mindste glæde sig over, at de søndag får mulig for at ro B-finale, og derfor får mulighed for at udbygge deres internationale rutine.

Samlet resultat:
1) Litauen, 7:51:10
2) Hviderusland, 1,68 sek. efter
3) Finland, 5,70 sek. efter
4) Grækenland, 12.09 sek. efter
5) Ukraine, 18.35 sek. efter
6) Emma/Astrid, 23.66 sek. efter

M4-
Guldfirerens klasse blev endnu engang understreget lørdag eftermiddag ved EM i Brandenburg, da besætningen med Kasper Winther Jørgensen (Roskilde Roklub), Morten Jørgensen (Næstved Roklub), Jacob Søgaard (Bagsværd Roklub) og Jacob Barsøe (Roskilde Roklub) besatte andenpladsen efter Hviderusland i opsamlingsløbet i M4- og dermed satte sig på en af seks pladser i A-finalen. Guldfireren havde i den meget kraftige blæst i Brandenburg ellers fået en meget ufordelagtig placering på banen tættest mod tribunen, men det var danskerne åbenbart ikke påvirkede af, da man tog teten fra start i konkurrence med Hviderusland, Spanien, Tyskland og Rumænien. Den velkendte kvartet nåede også først til 100 meter mærket, men måtte derefter overgive førstepladsen til Hviderusland. Danskerne lod sig dog ikke ryste, og holdt fast i den andenplads, der lige netop gav adgang til A-finalen.

Samlet resultat:
1) Hviderusland, 6:30,83
2) Danmark, 1,17 sek. efter
3) Spanien, 4,43 sek. efter

LW2x
Juliane Elander Rasmussen (Odder Roklub)/Anne Lolk (DSR) er også klar til A-finalen efter at man formåede, at at lægge et ekstra lag på præstionen fra indledende løb og dermed kvalificerede sig til A-finalen på en tredjeplads i heatet. Det virkede som om pigerne havde løbet under kontrol fra ende til anden. Man rundede de første 500 meter i tiden 1:59:52 på andenpladsen efter polakkernes Joanna Dorociak/Weronika Deresz. Den andenplads holdt man stanhaftigt fat i til der manglede 500 meter, hvor Rumæniens Ionela-Livia Lehaci/Andrea Asoltanei derefter strøg forbi. Den danske tredjeplads kom dog aldrig i fare, da Englands Charlotte Taylor/Katherine Copeland aldrig kom tæt nok på til at kunne true danskerne.

Samlet resultat:
1) Polen, 7:57:60
2) Rumænien, 3,87 sek. efter
3) Anne/Juliane, 5,85 sek. efter

LM2-
Også Emil Espensen (DSR)/Jens Vilhelmsen (Bagsværd Roklub) er klar til A-finalen efter en imponerende flot præstation på en bane, hvor danskerne bestemt ikke var favoriseret af de vindfyldte forhold. Fire både ville kvalificere sig videre til A-finalerne, og der var fra starten aldrig tvivl om, at Jens og Emil ville komme inden for disse. Danskerne rundede de første 500 meter i tiden 1:49:38, 0, 22 sek. efter Irlands Mark O´Donovan/Shane O´Driscoll. Ved 1000 meter mærket faldt danskerne ned på tredjepladsen, men panikken nåede aldrig, at sætte ind før danskerne igen tilbageerobrede andenpladsen på de næste 500 meter. I slutfasen havde danskerne de fleste kræfter tilbage og satte trumf på en fornem præstation ved at gå forbi irerne og kvalificere sig til A-finalen i overlegen stil.

Samlet resultat:
1) Emil/Jens, 7:26:63
2) Irland, 1:36 sek. efter