wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Hele otte danske guldmedaljer blev det til ved Junor Nordisk Mesterskab. Fantastisk weekend siger ungdomslandstræner

Under udfordrende vindforhold viste de unge danske roere sig helt suveræne ved de nordiske juniormesterskaber i roning. Mesterskaberne fandt sted i weekenden 18.-19. juni i Mölndal, lidt syd for Göteborg i Sverige. Den danske medaljehøst bestod af otte guldmedaljer ud af otte mulige.

’Det blev en fantastisk weekend i Sverige,’ siger ungdomslandstræner Nils Henrik Stene, der er særdeles tilfreds med de danske resultater. Men totalt overrasket er han ikke. ’De unge roere har i nogen tid vist gode takter, og det er min overbevisning, at resultaterne i Sverige kommer på baggrund af god forberedelse gennem vinteren og mange dygtige juniorroere i øjeblikket. Siden juniorsamlingen i Holstebro i november 2015 har roerne gennemgået en stabil udvikling, hvor de har hævet deres niveau. Vi arbejder efter en projektstruktur, hvor alle mandskaber er sat sammen af de bedste danske juniorroere. Det betyder, at præstationerne til JNM i Sverige er resultatet af en koordineret indsats på tværs af klubber og kraftcentre’.


Brødrene Lenzing fra Lyngby Roklub efter deres fælles finale til Junior NM. Storebror Emil vinder ganske overbevisende og lillebror Jakob sikrer sig tredjepladsen. Jakob er stadig blot junior B roer og har dermed fin mulighed for at gå i hælene på storebror næste år.


Simone Sørensen fra Roskilde Roklub med sin træner Torben Bech efter finalen i JW1x. Indeværende sæson har drillet Simone med smerter i underarmene. Duoen har dog været i stand til hele tiden at forbedre Simones roning på trods af udfordringerne fra armene, og i Mölndal kom et hidtidigt højdepunkt for Roskilderoeren.

Lørdagens sejre
Om lørdagen var det de små bådtyper, der var i ilden. Alle danske scullere leverede fornemme guldmedaljer. De danske mandskaber var i singlesculler Simone Sørensen, Roskilde Roklub, der snuppede guldet i JW1x. I pigernes dobbeltsculler var det Anne Larsen og Marta Kempf, begge fra Odense Roklub, der vandt i JW2x.
I drengenes klasser vandt Emil Lenzing, Lyngby Roklub, i singlesculler (JM1x). I dobbeltsculler (JM2x) kom Jakob Lillelund, Sorø Roklub, og Bastian Secher, Roskilde Roklub, først over målstregen. Og i to’er uden styrmand (JM2-) roede Christian Taulbjerg og Magnus Zier Quist Rathenborg, begge fra Holstebro Roklub, sig til guldet.


Anne Larsen og Marta Kempf fra Odense har de helt store smil på læberne efter en imponrende sejr i JW2x.


Bastian Secher og Jakob Lillelund med træner Torben Bech var også glade efter sejren i JM2x. En sejr som giver motivation til endnu mere i den kommende periode.


JM2- med Magnus Rathenborg og Christian Taulbjerg kom til Junior Nordisk Mesterskab uden at vide, hvad de kunne i toeren på forhånd. Deres tvivl var dog ganske ubegrundet og nok også forsvundet efter sejren på mere end ni sekunder.

Søndagens sejre
Om søndagen var turen kommet til de store bådtyper. Også her var Danmark suveræn i med tre sejre. Besætningen i pigernes dobbeltfirer (JW4x) var Liane Vestergaard (Hadsund Roklub), Emma Sophie Hammer, (Bagsværd Roklub), Mette Køchs Nielsen ( Århus Roklub) og Stine Eilert Mathiasen (DSR).


Den danske drengedobbeltfirer roede sig også til tops på præmieskamlen med et løb som eget udsagn havde ‘plads til forbedringer’. Drengene kunne dog se langt efter nummer to i mål.


Pigernes dobbeltfirer havde også smilet fremme. De vandt JNM med en overbevisende føring fra første tag.

I drengenes dobbeltfirer (JM4x) var mandskabet Emil Eigenbrod (Bagsværd Roklub), Oscar Mazza (Odense Roklub), Mikkel Knudsen (Hadsund Roklub) og Niels Frederiksen (Bagsværd Roklub).

De otte roere på otteren var Esben Søvndal (DSR), Aksel Dybdahl Poulsen (Københavns Roklub), Mathias Daniel Ven (DSR), Christian Carlsen (Holstebro Roklub), Malthe Rusbjerg (Odense Roklub), Mikkel Aaslet (Bagsværd Roklub), Nikolaj Leth Bernsen (DSR) og Christian Thor Hagemann (Maribo Roklub). Disse otte drenge roede guldet hjem under kommando fra styrmand Fredrik Geertsen Lund (Holstebro Roklub).


Otterløbet afsluttede JNM i Mölndal og den danske båd fulgte op de mange sejre. Drengene var ellers ganske nervøse inden de skulle forsøge at gøre kunststykket efter. Nervøsiteten forsvandt dog hurtigt, og på skamlen var det glæde der overskyggede alt andet.

Så suveræne var de unge danske roere!
I pigernes singlesculler blev guldet vundet med godt 8 sek. foran Sverige. På målstregen var pigernes dobbeltsculler mere end 32 sek. foran Norge. Og pigernes dobbeltfirer vandt guldet med et forspring på 26 sek. ned til Norge.
I drengenes bådklasser vandt Danmark i singlesculler med en margen på godt 10 sek. ned til Norge. I dobbeltsculler var sejren på næsten 12 sek. foran Norge. I ’toer uden’ blev Norge distanceret med 9 sek. I drengenes dobbeltfirer blev Sverige slået med 18 sek. I mesterskabernes sidste løb vandt den danske otter med 27 sek. foran Norge, og gjorde dermed den danske triumf total. Danmark blev således samlet vinder af de nordiske juniormesterskaber med otte guldmedaljer ud af otte mulige.

Et kæmpestort tillykke til de suveræne danske roere og deres trænere: Helle Krogh, Torben Bech, Johnny Rusbjerg, Andreas Wiig Rambøl, Freddy Quist, Emil Blach og Nicolai Skjølstrup. De fantastiske resultater med otte medaljer af fineste karat er som man nok håber på før en nordisk regatta, men alligevel ikke helt tør tro på, før guldmedaljerne er hængt om halsen på de mange dygtige, danske roere.

Nils Henrik Stene er imponeret over weekendens flotte danske præstationer, og over at de unge roere på overbevisende maner kan ro sig til mesterskaber i alle løb – og endda vinde med store tidsforskelle. Det viser, at de danske roere yder en god træningsindsats og gennem en sund konkurrenceindstilling er parate til at levere på dagen, når det gælder. ’Men jeg er ikke den eneste, der er imponeret. I Mölndal sagde både den norske og den svenske ungdomslandstræner, at de synes, danskerne ror flot, og de er imponeret.’ Den danske ungdomslandstræner konkluderer, at der på juniorsiden i Danmark er et godt sammenhold blandt roere, trænere og ledere. For ham er det altafgørende, at Danmark som en lille ro-nation er i stand til at arbejde på tværs, hvor alle hjælper hinanden. ’Jeg bilder mig faktisk ind, at dette også er en del af forklaringen på de mange gode resultater ved JNM. Vi skal kunne samarbejde og levere varen som et hold. Både blandt roerne, men i mindst ligeså høj grad blandt trænere og ledere. Det synes jeg lykkes godt i Mölndal’, slutter han.

Næste gang de danske juniorer får muligheden for at ro i danmarkstrikoten i mesterskabssammenhæng, er til Junior EM i Trakai i Litauen i begyndelsen af juli måned.