wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Mens Sverri Nielsen foreløbig har sat karrieren på pause, så bliver det ved World Cuppen i Beograd den 23-årige Bastian Secher der skal forsvare de danske farver i herrernes singlesculler (Foto: Balint Czucz)

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Normalt er den første World Cup efter et OL kendetegnet ved, at mange roere enten er stoppet eller tager sig en tænkepause, hvilket har en naturlig effekt på tilmeldingerne. Men ti af de 30 tilmeldte i herrernes singlesculler ved World Cuppen i Beograd denne weekend deltog ved OL i Tokyo og listen rummer så spændende navne som OL-guldvinderen Stefanos Ntouskos (GRE), verdensmesteren fra 2019 Oliver Zeidler (GER) og en række af de unge roere, som allerede har vundet medaljer på junior – og U23-niveau som f.eks. Bulgariens Emil Neykov og Storbrittaniens Callum Dixon.

Opløftende World Cup oplevelse
Det bliver første gang, at Bastian skal i aktion siden han deltog i den tredje World Cup i Sabaudia i Italien sidste år, hvor han gav store prøver på sit talent. Rent faktisk endte han med at vinde B-finalen efter at han i semifinalen endte på fjerdepladsen blot 1,75 sek. efter Norge´s europamester fra 2021, Kjetil Borch – en oplevelse, som har givet den unge Roskilde-roer endnu mere sult efter at etablere sig i verdenseliten.

”Det var en meget givende oplevelse fordi jeg fik lov til at line up ved siden af Kjetil Borch (NOR) og Oliver Zeidler (GER) i semifinalen. Der kunne jeg selvfølgelig se, at der var et stykke op til dem. Men det var heller ikke sådan, at jeg følte at det var urealistisk. Så der er ingen tvivl om, at det gav mig et mentalt boost i forhold til fremtiden”, siger Bastian Secher.


(Foto: Svend Bertil Frandsen)

Fra ung til erfaren
Mens en række af dansk ronings mest profilerede navne holder pause er Bastian pludselig gået hen og blevet en af de mere erfarne i landsholdstruppen, og det er en rolle, som han lige har skullet vænne sig til. ”Det er lidt noget andet pludselig at være en af de mere erfarne på holdet. Jeg tror det sidste års tid har gjort meget for mig. Man bliver vant til selv at tage nogle beslutninger og selv må finde ud af, hvad det er, der virker for en. Men jeg kan godt mærke, at jeg nogen gange kan blive lidt i tvivl fordi jeg har været vant til at have sådan en som Sverri (Nielsen, red..) at kigge på. Men jeg prøver bare at holde snuden i sporet og følge den plan, som Thomas (Poulsen, træner, red..) og jeg har lagt.”

Bastian understreger, at Sverri har haft en stor betydning for ham, ikke som en mentor, men mere som et forbillede, som har vist vejen for alle landsholdsroerne. ”Vi har ikke haft en dialog, hvor han har været en mentor for mig. Men det er mere det med, at man har set ham lave resultater på den største scene overhovedet og det gør det lidt mere virkeligt for andre, at det rent faktisk kan lade sig gøre. At når man træner hårdt og træner meget, så kan det godt lykkes, at indfri sine ambitioner. Det er den tro på tingene, som Sverri har givet mig”, siger Bastian.


(Foto: Balint Czucz)

Ingen skavanker efter ulykke
Bastian er i dag kommet sig helt efter at han begyndelsen af april 2020 på cykel blev ramt af en varevogn i en venstresvingsulykke. Resultatet var et brækket højre lårben, brud på seks ribben, en punkteret lunge og to brækkede underarmsknogler i venstre arm. Efter 12 dage i hospitalssengen kom han hjem til sine forældre, hvor han i en periode var afhængig af en rullestol. Men Roskilde-roeren er gjort af et sejt stof, og i dag har han så godt som ingen gener efter ulykken. ”Der er små skavanker, som man nok aldrig slipper helt af med, men det er ikke noget, der kommer til at påvirke min roning”, siger Bastian Secher således i dag.

Roskilde-roeren glæder sig virkelig til få lov til at ro kaproning igen på den internationale scene, og det giver helt sikkert et ekstra spændende incitament, at Beograd næste år er vært for VM og dermed også OL-kvalifikationen til Paris 2024. ”Jeg har aldrig roet i Beograd før, så det bliver rart at komme ned og finde sig til rette, og finde ud af, hvordan stedet og banen er, så man bliver fortroligt med stedet før OL-kvalifikationen”, siger Bastian Secher afslutningsvis.