wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Få overblikket over, hvordan landsholdsroerne kan sikre sig OL-billetter

Når der fra d. 3.-10. september er VM i Beograd, så rejser det danske landshold afsted med et klart og tydeligt mål – OL-kvalifikationspladser.

Men hvem skal med? Hvordan sikrer de sig en OL-kvalifikationsplads? Og hvordan ser Sportschef Thor Juul Kristensen på det forestående sæsonhøjdepunkt?

Forberedelserne har naturligvis båret præg af, at olympiaden har været 3-årig og ikke 4-årig som den plejer, men Sportschef Thor Juul Kristensen er uanset, fortrøstningsfuld overfor det forestående mesterskab:

”Vi er i gang med en historisk kort olympiade og derfor også en til tider tumultarisk VM-forberedelse, som kun har levnet kort tid til dannelse af hold og samroning. Med det sagt, så har vi i udgangspunktet et erfarent og slagkraftigt landshold, som giver mig troen på et godt VM-resultat når jeg kigger på de både, som vi stiller med.”

Det danske VM-landshold består af syv både, hvor vi i M1x, W2-, M2- og W4- har fire meget stærke kort, med velkendte navne på sæderne, og alle med gode forudsætninger for, at gøre det godt ved VM fortæller Thor Juul Kristensen:

”Sverri har været stabil på et meget højt niveau og vundet sølvmedaljer ved alle tre World Cup-afdelinger. Fie og Lærke bragede ind på verdensscenen med en fjerdeplads i W2- ved World Cuppen i Luzerne og i herrernes toer er Fred og Joachim nået langt i deres arbejde med at finde farten fra OL i Tokyo. Vores damefirer står også stærkt og har roet hurtige løb, både sidste år og i år, så det sætter naturligvis store forventninger. Ved EM blev de nr. 4 og jeg tror på, at de kan ro med om medaljerne på deres gode dage.”

Sådan kan M1x, W2-, M2- og W4- sikre OL-pladser

M1x, Sverri Nielsen (Danske Studenters Roklub)
Sverri skal ro sig i top ni ved VM, det vil sige at en A-finale automatisk sikrer ham en OL-kvalifikationsplads. Opnår han ikke en A-finaleplads, så skal han slutte minimum som nr. 3. i B-finalen.

W2-, Fie Udby (Roforeningen KVIK) og Lærke Berg Rasmussen (Danske Studenters Roklub)
Fie og Lærke skal ro sig i top 11 ved VM, det vil sige at en A-finale automatisk sikrer dem en OL-kvalifikationsplads. Opnår de ikke en A-finaleplads, skal de slutte som minimum nr. 5 i B-finalen for at kvalificere båden til OL.
Opdt. 30/08-23: Desværre er der sygdom på W2-, hvilket betyder at Karen Mortensen (Holstebro) er hentet ind som reserve. Læs mere her.

M2-, Frederic Vystavel (Københavns Roklub) og Joachim Sutton (Roskilde Roklub)
Fred og Joachim skal ro sig i top 11 ved VM, det vil sige at en A-finale automatisk sikrer dem en OL-kvalifikationsplads. Opnår de ikke en A-finaleplads, skal de slutte som minimum nr. 5 i B-finalen for at kvalificere båden til OL.

W4-, Astrid Steensberg (Danske Studenters Roklub), Frida Sanggaard (Bagsværd Roklub), Marie Johannesen (Roskilde Roklub) og Julie Poulsen (Odder Roklub).
Astrid, Frida, Marie og Julie skal ro sig i top syv ved VM, det vil sige at en A-finale automatisk sikrer dem en OL-kvalifikationsplads. Opnår de ikke en A-finaleplads, skal de vinde B-finalen for at kvalificere båden til OL.

Udover de fire stærke kort i M1x, W2-, M2- og W4-, så består det danske landshold af yderligere tre både, hvoraf to af dem også er olympiske. Her er der også grund til at have positive forhåbninger understreger sportschefen:

”Udover disse meget store kandidater til at forhåndsikre olympisk deltagelse, stiller vi til start i yderligere to olympiske bådklasser. Marie og Mathilde har i LW2x haft en fin sæson, de bevæger sig for hver kaproning tættere og tættere på OL-kvalifikationspladsen (nr. 7). Sidste hold der dyster om OL-pladser er M4-. Her kender vi endnu ikke niveauet, men ud fra konstellationen tillader vi os at være forhåbningsfulde. Alle fire har vist højt niveau i andre bådklasser gennem sæsonen og deres træningslejr op mod VM er indtil videre forløbet rigtig godt.”

Siger Thor Juul Kristensen og fortsætter:

”Sidste båd er LM1x med Rasmus Lind som netop er hjemvendt fra U23 VM med en bronzemedalje. Han stiller op i letvægtssinglesculler og bruger VM som erfaringsopbygning og springbræt til en afsøgning af om vi kan lave et letvægtsdobbeltscullerprojekt med fart nok til at ro mod sidste kvalifikationsmulighed i foråret.”

Sådan kan M4- og LW2x sikre sig en OL-kvalifikation

M4-, Magnus Valbirk, Kaare Mortensen, Christian Søndergaard (alle tre Holstebro Roklub) og Bastian Secher (Roskilde Roklub).
Magnus, Kaare, Christian og Bastian skal ro sig i top syv ved VM, det vil sige at en A-finale automatisk sikrer dem en OL-kvalifikationsplads. Opnår de ikke en A-finaleplads, skal de vinde B-finalen for at kvalificere båden til OL.

LW2x, Mathilde Persson og Marie Mørch (begge Bagsværd Roklub)
Mathilde og Marie skal ro sig i top syv ved VM, det vil sige at en A-finale automatisk sikrer dem en OL-kvalifikationsplads. Opnår de ikke en A-finaleplads, skal de vinde B-finalen for at kvalificere båden til OL.

LM1x, Rasmus Lind (Sorø Roklub)
Let singlesculler er ikke på OL-programmet, så Rasmus kan ikke opnå en OL-kvalifikationsplads i bådtypen.

Skulle der være hold, som ender uden for OL-kvalifikationspladserne, så er der én chance mere ved World Rowing Final Olympic Qualification Regatta i maj 2024. Her er nåleøjet dog mindre og det er top 2 placeringer, der skal opnås, for at sikre sig en OL-billet.