wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Sverri Nielsen sørgede for at Danmark i det mindste én båd med i A-finalerne ved EM i Varese. Resten af bådene skal ro B-finaler

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Sådan gik det de forskellige både ved lørdagens løb ved EM i Varese:

LW2x:
Det blev desværre ikke til den plads i A-finalen, som Marie Mørch og Mathilde Persson havde håbet på før dagens semifinale. Men lige som i fredagens indledende løb var der mange positive takter fra danskerne, som indikerer, at man med blot fem uger før OL-kvalifikationen i Luzern bestemt er på rette vej. Tre både ville gå videre til A-finalen og Italien, Irland og Rusland dominerede løbet fra start til slut, mens Mathilde og Marie løbet igennem indtog fjerdepladsen. Danskerne fik rundet af med en meget flot spurt, som desværre ikke var nok til indkassere en billet til A-finalen. Alligevel var der tilfredshed i den danske lejr. ”Det var markant bedre end i går. Vi kom godt afsted og kørte efter planen, så basen er stadig god. Den roning vi laver i dag, er først noget vi har fundet frem på træningslejren og er derfor ret nyt for os, så vi skal bruge mere tid for at arbejde på det. I A-finalen er det kun Irland, der ikke er OL-kvalificeret, så B-finalen bliver ekstremt god erfaring i processen frem mod OL-kvalifikationen”, sagde Mathilde Persson efter løbet.

W1x:
Det har rigtig tit været lige ved og næsten for Fie Udby Erichsen i hendes karriere. Og det så langt hen ad vejen også meget lyst ud for Fie i dagens semifinale, hvor hun ved 1000 meter mærket førte forholdsvis komfortabelt ned til den schweiziske tidligere verdensmester Jeanine Gmelin med 1,25 sek. Men på de sidste 1000 meter syrede Fie gradvist til og roede blot i 4.hurtigste tid. Det tillod konkurrenterne at ro sig støt ind på Fie, og i slutfasen måtte Fie se hviderusseren Tatsiana Klimovich og ukraineren Diana Dymchenko gå forbi og snuppe de sidste to billetter til A-finalen. Efter løbet var træner Thomas Poulsen dog godt tilfreds. ”Bortset fra de sidste 250 meter lavede Fie et godt løb og halvvejs i løbet følte hun sig godt tilpas. Problemet er, at hendes underarme syrer til og bliver helt hårde. Og når det sker, kan hun ikke holde på årerne og så kan hun ikke trykke. Men vi har ikke mistet modet overhovedet, vi er meget fortrøstningsfulde om hendes udvikling”, sagde Thomas Poulsen.

M1x:
Kun én dansk båd formåede at kvalificere sig til A-finalerne i lørdagens program og ikke uventet var det den forsvarende europamester i singlesculler, Sverri Nielsen. Sverri var i dagens løb ude i en ny duel med tyskeren Oliver Zeidler, som ved VM i 2019 slog Sverri med blot tre hundrededele og forviste Sverri til andenpladsen. Også i dag var det Zeidler, der dominerede løbet fra start til slut, men efter at have rundet de første 500 meter i 3.bedste tid, roede Sverri sig op på 2.pladsen og var aldrig på noget tidspunkt i problemer i forhold til at sætte sig på en af de første tre pladser, der gav adgang til A-finalen. Træner Thomas Poulsen var efter løbet meget tilfreds med indsatsen. ”Det var Zeidler´s vejr i dag, og i stille vand kan han virkelig ligge og trykke. Men vi har set, at han kan blive stresset, og det skal vi forsøge, at gøre søndag. Sverri besluttede sig for ikke at spurte i dag, og det var fint, for han havde helt kontrol på tingene”, sagde træner Thomas Poulsen.

W2-:
I fredagens indledende løb blev Trine Dahl Pedersen og Ida Gørtz distanceret i kampen om den direkte adgang til finalen og i dagens opsamlingsløb havde danskerne også vanskeligt ved at få tingene til at spille i båden. Der var to pladser på spil til A-finalen, men Ida og Trine formåede desværre ikke at gøre sig gældende i den kamp og måtte nøjes med en fjerdeplads. Bagefter løbet sagde træner Mads Haubro: ”Det har ikke været let for Ida og Trine at få båden til at bevæge sig rigtigt siden selektionen i midten af februar. I de 7 uger har de ofte brugt meget energi i en session på blot at ramme hinanden. Det er ikke naturligt for dem at ro sammen og kræver derfor ekstra fokus. Vi har ikke formået at gøre det gode stabilt nok, hvilket de også viser her til EM. I går tog vi en beslutning om at bytte plads med den tro at præcisionen i indsatsen blev bedre, hvilket det også var i dag. De slider stadig meget med det derude og misser i stedet at få presset færdigt i tagene, men indsatsen fungerede bedre. Alt i alt et bedre løb i dag. Men stadig et løb hvor de ikke kan ro sig helt ud og få lavet nok watt.”

W4-:
Damefireren har siden 2019 kæmpet med at nå op på tidligere tiders niveau og lørdagen blev også en skuffelse for Christina Juhl Johansen, Lærke Berg Rasmussen, Frida Sanggaard Nielsen og Nina Hollensen, der ikke formåede, at ro båden i A-finalen. To både ville gå videre til finalen, og de danske piger indtog fra start til slut tredjepladsen, og lykkedes ikke at ro sig ind på Rusland og Italien, der øgede afstanden til danskerne med små marginer løbet igennem. På trods af det skuffende resultat havde træner Mads Haubro dog anet en smule fremgang i dagens præstation: ”Dagens resultat er for alle roere utilfredsstillende og ikke der nogen ønsker fireren skal ligge. Firerens romæssige topniveau er højt og de har ramt det nogle gange i træningslejren. Desværre har de endnu ikke ramt det ordentligt under race og rammer det heller ikke i dag. Det betyder at båden ikke arbejder med dem og de sidder derfor og bruger unødige kræfter på at skubbe fart i båden. På trods af det, er det et bedre løb end i går, da de første 1000 er en smule mere offensive.”

LM2x:
Emil Espensen og Oscar Petersen havde før EM i Varese peget på Schweiz som et af de lande, man ville måle sig op i mod for at få indtryk af den øjeblikkelige form op mod OL-kvalifikationen om ca. fem uger. Tre lande ville gå videre fra dagens semifinale til A-finalen, og det blev netop Schweiz, der indkasserede den sidste billet til finalen ved at sætte sig på tredjepladsen og henvise danskerne til fjerdepladsen. Det var naturligvis en skuffelse for danskerne, som løbet igennem indtog fjerdepladsen og i mål var 2,27 sek. efter Schweiz. Om det var nervøsiteten før dagens løb, der spillede danskerne et puds skal være usagt, men i hvert fald bliver B-finalen nu hyper vigtig. Danskerne vil fokusere på, at skulle tanke moral og vinde en smule momentum før OL-kvalifikationen om fem uger og naturligvis få endnu mere fornemmelse for, hvor man forberedelsemæssigt skal sætte ind, når danskerne vender tilbage til træningslejren i Portugal før OL-kvalifikationen.

M2-:
Det så indledningsvis rigtig fint ud for Joachim Sutton og Frederic Vystavel, som også i gårsdagens løb havde vist rigtig fine takter ved at kæmpe sig tilbage i indledende løb selv om de havde haft problemer med roret. Tre både ville gå videre til A-finalen i dag og håbet var bestemt lysegrønt, da Joachim og Frederic rundede de første 500 meter i næstbedste tid (1:36:01). Men derefter blev de overhalet af både den hollandske og den serbiske og var ved 1000 meter mærket faldet ned på 4.pladsen. Danskerne tabte endnu mere fart til konkurrenterne i slutfasen og sluttede sidst på 6.pladsen med behørig afstand til de tre både, der satte sig på de tre A-finale billetter. Opgaven for Joachim og Frederic bliver nu, at få troen på egne evner tilbage i B-finalen, så man kan gå ind til OL-kvalifikation med en tyrkertro på, at man kan formå at skabe en overraskelse.