wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Roeren Eskild Ebbesen blev ved gallashowet Sport 2016 udnævnt som det 32. medlem af sportens Hall of Fame.

En af Danmarks mest vindende OL-atleter gennem tiderne Eskild Ebbesen fik lørdag aften ved Sport 2016 i BOXEN i Herning et kæmpe bifald, da han blev indlemmet som det 32. medlem i sportens Hall of Fame. Den bomstærke roer, som igennem 20 år har formået at holde sig på verdenstoppen i den legendariske danske Guldfirer-båd, har fået tildelt en buste, som fremover vil stå i Idrættens Hus i Brøndby.

Eskild Ebbesen hædres for en imponerende resultatliste. Tre OL-guldmedaljer, to OL-bronzemedaljer, seks VM-guldmedaljer, 19 World Cup guldmedaljer og et utal af danske mesterskaber er det blevet til.

Eskild Ebbesen hyldet og æret til Sport2016

Eskild blev i Herning fejret på behørig vis. For ud over at blive indlemmet i Hall of Fame, præsenterede DSRs formand Kasper Haagensen ham også for en ny båd, som i forbindelse med DSRs jubilæum bliver døbt ”Eskild”. Aftenen bød også på andre overraskelser for den navnkundige roer, da samtlige roere, som han har vundet OL-medaljer med lykønskede ham på scenen og derudover kunne Silkeborgs borgmester (Eskilds fødeby) afsløre, at Eskild får en gade opkaldt efter sig i den østjyske by, som får navnet ”Eskild Ebbesens passage”.

”Det bliver vel ikke større det her”, sagde Eskild Ebbesen efterfølgende. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg rigtig mange gange siden 2004 er blevet spurgt: ”Nå, Eskild, hvornår bliver du så en del af Hall of Fame. Men det kræver jo, at man er stoppet. Og det er der så åbenbart nogen, der mener, at jeg er nu. Det er jeg jo selv helt uforstående over for bare fordi man holder pause i nogle år. Spøg til side, det har været en helt fantastisk karriere. Jeg fået nogle fantastiske oplevelser og det havde ikke kunnet lade sig gøre uden nogen fantastiske holdkammerater og uden min familie, som har støttet op omkring det her. Tak til DIF, Team Danmark og alle de atleter, også fra andre sportsgrene, som har støttet mig gennem karrieren,” siger Eskild Ebbesen.

 

Selv en olympisk guldvinder kan blive rørt

Ud over den store mængde medaljer, som Eskild Ebbesen har vundet gennem årene, var han også indehaver af verdensrekorden i letvægtsfireren, som stod i 15 år. En verdensrekord, som blev sat sammen med tre andre Guldfirer-drenge Victor Feddersen, Thomas Poulsen og Thomas Ebert. Derudover blev Eskild Ebbesen i 2013 den første dansker nogensinde, som modtog international rosports største hæder, The Thomas Keller Medal, for en lang og glorværdig sportslige karriere.

Formanden for Hall of Fame-komitéen, Preben Kragelund, siger:

”Jeg har fulgt letvægtsfireren siden den første medalje. Der har været skiftet meget ud i båden, men Eskild Ebbesen har altid været konstanten, og den bærende kraft. I Hall of Fame har vi faktisk bare gået og ventet på, at han skulle indstille sin sportslige karriere, så han kunne blive optaget i Hall of Fame. Det han har formået at præstere er dybt imponerende. Eskild er indbegrebet af en vinder, og uanset hvem man er, om man er atlet eller ej, er Eskild Ebbesen en person, man kan se op til. Han har været utrolig vigtig for den danske letvægtsfirer og for dansk sport, og han er i ordets sandeste forstand en kaptajn.”

Fakta om Eskild Ebbesen

Født: 27. maj 1972

Klubber: Silkeborg Roklub, Odense Roklub og Danske Studenters Roklub.

Udvalgte titler: Tre OL-guldmedaljer (1996,2004,2008), to OL-bronzemedaljer (2000,2012), seks VM-guldmedaljer (1994,1997,1998,1999,2002,2003), to VM-sølvmedaljer (1995,2001) og 19 World Cup guldmedaljer

Eskilds hædersbevisninger

Årets Sportsnavn (1998, 2004), BT’s Guld (2004), Årets Idrætsprofil (2004), Eskild Ebbesen blev æresmedlem af Odense Roklub i 1997, IOC’s ‘Fair play pris (2005), Kulturministeriets Idrætspris (2012), Thomas Keller Medal (2013).

Øvrige medlemmer af Hall of Fame:

 • Atletik: Wilson Kipketer
 • Badminton: Erland Kops, Lene Køppen, Morten Frost, Poul-Erik Høyer, Camilla Martin, Peter Gade
 • Basketball/Fodbold/Håndbold: Knud Lundberg
 • Boksning: Tom Bogs
 • Cykling: Ole Ritter, Niels Fredborg, Leif Mortensen
 • Fodbold: Allan Simonsen, Morten Olsen, Preben Elkjær, Peter Schmeichel, Michael Laudrup, Brian Laudrup
 • Håndbold: Anja Andersen, Camilla Andersen, Lars Christiansen
 • Kajak og rosport: Erik Hansen
 • Motorsport: Ole Olsen, Erik Gundersen, Hans Nielsen
 • Ridesport: Lis Hartel
 • Sejlsport: Paul Elvstrøm, Jesper Bank
 • Svømning: Ragnhild Hveger
 • Tennis: Kurt Nielsen
 • Sportsjournalistik: Gunnar ’Nu’ Hansen