wave Created with Sketch.
Coastalbåde kan – ligesom andre bådtyper – anvendes til motionstræning, turroning, længere ture og ferieroning – samt til konkurrencer. Og til roning på hav, fjorde og søer. På denne side har vi samlet alt det, der beskriver coastalroning.

Roning i coastalbåde er legende let og udfordrende. De er lette at få i fart.

Bådtypen har – i standardmodellerne – stabiliteten som en inrigger og farten som en outrigger. Bådtypen kan roes af både unge og ældre – med eller uden stor roerfaring eller erfaring med roning med 2 årer.

De vender og drejer let i både blikvand og bølger, og kan derfor føles lidt mindre retningsstabile end en inrigger. Med rette teknik og erfaring surfer båden på større bølger.

Coastalbåde roes oftest med 2 årer. Enkelte bådtyper kan rigges til enkeltåres roning.

Coastalbådens egenskaber og store sikkerhed til søs, taler til mange roere i alle aldersklasser, der gerne vil fokusere på roteknik, fart og positiv spænding. Bådtypen opleves af mange som et godt og spændende supplement til inriggerroning – og roning i andre traditionelle bådtyper.

Coastalbåden kan klare væsentlig flere bølger og vind end en inrigger. En coastalbåd surfer oven på bølgerne, mens andre bådtyper typisk går gennem bølgerne.

Skal bådene bruges til kaproning efter FISA reglement gælder følgende minimums vægt for båden:

  • Coastal single sculler (C1x): Min.vægt 35 kg
  • Coastal dobbeltsculler (C2x): Min.vægt 60 kg
  • Coastal dobbeltfirer med styrmand (C4x+): Min.vægt 150 kg

Bådene kan veje mere eller mindre end den angivne minimumsvægt ved kaproning efter FISA reglement.

Såfremt de vejer mindre, så skal der suppleres med ekstra vægt til internationale regattaer. Hvis både alene anvendes til træning eller daglig roning, så har den aktuelle vægt ikke afgørende betydning.

DFfR’s Coastaludvalg, Sikkerhedsudvalg og Styrmandsuddannelsesudvalg har sammen lavet et skriv ’Kom godt i gang med coastalroning’, som indeholder nogle svar på de mest stillede spørgsmål, når man skal i gang med coastalroning. Du finder skrivet her på siden.