wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
De unge ledere er fremtiden i dansk roning

Af Karen Lyngsøe, Andreas Sloth og Ronja Egsmose

Fotos: Andreas Sloth
I løbet af foråret har tre unge roere deltaget på en eventprojektleder-uddannelse hos Dansk Atletik Forbund. Uddannelsen sigter mod at skabe fremtidens ledere (og få flere unge ledere) i dansk atletik, og lade de unge skabe nye aktiviteter og events i klubberne. DFfR havde fået lov at sende tre unge roere afsted på uddannelsen, nemlig Andreas Sloth fra Sorø Roklub og Karen Lyngsøe og Sebastian Adelhardt fra Ribe Roklub – så vi på den måde også kan få flere unge ledere i dansk roning.
Nedenfor fortæller Karen Lyngsøe fra Ribe Roklub om, hvad de lærte på uddannelsen, hvordan hun kan bruge sin nye viden, både i rosporten og i sit civile liv, samt om hvilken spændende event, hun og Sebastian efterfølgende er gået i gang med at arrangere. Andreas Sloth fra Sorø Roklub fortæller om hvordan uddannelsen har givet ham mere motivation og lært ham at arbejde med frivillige.
Om uddannelsen – Make Athletics Happen
Uddannelsen Make Athletics Happen, har som formål at give deltageren tryghed, mod og kompetencer til at påtage sig et lederansvar og få praktisk erfaring med projektafvikling. Samtidig giver det den unge mulighed for i sit projekt at få atletikken/rosporten til at ske i tæt samarbejde med sin klub.

Karen fortæller:
”Kurset var over 3 weekender i Odense, og vi var 22 unge trænere/hjælpetrænere fordelt over hele landet, samt 5 teamledere. Vi arbejdede med lederroller og ledelse af frivillige. Kurset lagde generelt højt fokus på det frivillige. Både det at være frivillig samt håndtering af frivillige, hvilket jeg synes var super fedt. Derudover arbejdede vi med ideudvikling, eventplanlægning og afvikling. Til sidst skulle vi selv lave vores egen event, som hele uddannelsen bygges op om. Mens vi lærte om, hvordan man gør de forskellige ting fx budget eller markedsføringsplan, så lavede vi det for vores egen event. Kurset ender med, at der til november udnævnes en vinder blandt deltagerne, for den bedste event.”

 

”Det var rigtigt fedt, den måde de byggede kurset op på. Det at vi skulle videreføre det vi lærte til vores event med det samme, gør at man bliver sat 100 % ind i det at være leder fra begyndelsen af. Frem for at få en masse viden, hvorefter man først efter uddannelsen skal i gang. Derudover havde de en masse forskellige input i form af besøg/fordrage. Fx var vi inde og besøge Røde Kors i Odense, hvor vi blev sat ind i deres projekter og frivillig arbejde. Det motiverede rigtig godt.”

Derfor meldte jeg mig til uddannelsen
Karen fortsætter: ”Da jeg hørte om uddannelsen, syntes jeg det lød vildt spændende. Jeg har før været med til arrangere mindre stævner som fx battle paddle cup (børne kajak stævne), og kunne godt tænke mig at lære mere om selve det at være projektleder. Derudover er det rigtig godt at have på CV’et. Det er virkelig en uddannelse man kan bruge til noget, især som ung.”

Med vores event vil vi skabe sammenhold i Ribe
”Sebastian Adelhardt og jeg er i fuld gang med at arrangere vores event, som er et anderledes motionsløb i Ribe, Cross Challenge Ribe, som består af løb, roergometer, kajak, lidt klatring, forhindringsbane. Formålet med eventen er at skabe sammenhold i Ribe, dvs. vi regner ikke med overskud til Roklubben, men blot at budgettet går op. Derudover vil vi selvfølgelig også gerne promovere Ribe Roklub og rosporten.” Læs mere om Cross Challenge Ribe her . Eventen har også en Facebook side som kan ses her.

Sammenhold skaber motivation for de frivillige
Andreas fortæller ”Det vigtigste jeg har lært af uddannelsen er nok ikke noget uddannelsen egentligt underviser i, men at det er sammenhold, der er en motivations faktor for mange mennesker der arbejder frivilligt. For eksempel, det at være social og at lave sociale arrangementer for de frivillige. Uddannelse har styrket mig i klubben, fordi jeg er blevet bekræftet i noget af det jeg allerede gjorde, samt fået ny viden omkring håndteringen af frivillige og frivillige trænere. I forhold til mit privatliv, brugte jeg uddannelsen i min skole, hvor jeg var med i flere projekter mit gymnasium afviklede, hvor jeg enten selv skulle administrere frivillige eller selv var frivillig.” 

”Det er helt klart en uddannelse jeg kan anbefale”
Både Karen og Andreas er meget begejstrede for uddannelsen. Karen siger ”Vores uddannelse har vakt stor interesse i klubben, og flere på min alder har spurgt meget ind til det og er interesseret til næste år. Det er helt klart en uddannelse jeg kan anbefale til andre unge i dansk roning. Det er en uddannelse der virkelig kan bruges til noget, ikke kun inden for rosporten. Derudover er det super fedt at have på CV’et, og man får også en masse kontakter og venner i andre klubber og sportsgrene, da kurset også lægger vægt på det sociale.” Andreas siger ”Hvis nogen overvejer at tage den vil jeg sige at de skal gøre det! Det er en fed uddannelse, fordi i forhold til andre små kurser, så er det samlinger med unge på ens egen alder, man når at lære folk at kende, skabe et netværk samt møde mennesker uden for ens normale relationer.”

Kunne du tænke dig at deltage i event projektlederuddannelsen til næste år?
Eller kender du en ung i din klub, som du gerne vil give denne mulighed?
Der åbnes op for tilmelding i løbet af efteråret. Skriv til DFfRs uddannelseskonsulent Kåre Seidelin på [email protected] for at høre mere.