wave Created with Sketch.
Efter et veloverstået OL, hvor dansk roning igen fik markeret sig på fornemmeste vis, har vi indledt arbejdet frem mod Tokyo 2020. Det er først og fremmest sket efter en samlet vurdering af resultaterne fra årets testregatta og ergometer-testen, som har dannet basis for, hvem der har opnået en invitation til Danmarks Rocenter.

Dansk roning har i forbindelse med starten på en ny olympisk cyklus taget de første skridt hen i mod et generationsskifte. En række af de allerstørste profiler har valgt at stoppe karrieren eller holde pause og DRC får derfor måske allerede i den umiddelbare fremtid muligheden for at høste frugterne af det fantastiske talentarbejde, der hver dag gøres ude i de danske klubber og kraftcentre.

Man har derfor indledt en proces, hvor man tager sigte på, at afsløre det mentale, fysiske og tekniske potentiale hos landets fremmeste talenter for at vurdere deres potentiale for at blive en fast del af DRC. Herigennem ønsker man ikke kun at give roerne et kæmpe skulderklap og anerkendelse for deres dedikation og opofrelse for at nå resultater, men samtidig indlede en dialog med talenterne om, hvordan man i fællesskab får løftet dem op på absolut verdensklasseniveau.

Det er vigtigt, at især U-23 roerne får mulighed for at snuse til, hvad det betyder at være en del af DRC. Landsholdet kan være en kæmpe udfordring for nogle af dem, og det er vigtigt, at vi får nedbrudt de mentale barrierer, der måtte være for at fremme forståelsen for, hvad der skal til for at levere på allerhøjeste niveau. Invitationen giver naturligvis også roerne og landstrænerne en mulighed for at få en fornemmelse for hinanden. Og i den proces er det vigtigt, at man får skabt en positiv og frugtbar dialog mellem roere, ledere, landstrænere og klubtrænere, så de atleter, der for første gang har opnået en invitation til DRC føler sig godt tilpas i de nye og uvante rammer.

Der er en række både, som vi er forholdsvis sikre på at vi vil satse på i den kommende sæson, men i lyset af, at mange nye er kommet til DRC, er der også en lang række ukendte faktorer. Derfor kræver det også tid for trænerne, at kunne se de dynamikker der opstår, når nye atleter arbejder sammen og i det hele taget give dem et overblik over potentialet, før der tages endelige beslutninger om, hvilke både og hvilke besætninger, der skal satses på.

Hos den lette damegruppe er der ønske om at skabe en LW2x og beslutningen om, hvem der skal sidde i båden, hvor valget står imellem Juliane Elander Rasmussen (Odder), Aja Runge Holmegaard (Roskilde) og Mathilde Persson (Bagsværd) bliver formentlig taget i forbindelse med træningslejrene i Portugal i foråret 2017.

Blandt den lette herregruppe med én åre er det besluttet, at man kører videre med LM4- i DRC, hvor Steffen Bonde (Odder), Jens Noll Nielsen (Hadsund), Emil Espensen (DSR) og Peter Holmquist (Lyngby) er blevet udvalgt til at udgøre besætningen. Der har været rigtig gode synergier i den lette herregruppe, som oprindeligt bestod af syv roere, og man er meget positiv omkring deres udviklingsniveau og de fremadrettede perspektiver.

Hos de tunge damer er det forholdsvis sikkert, at Fie Udby Erichsen (KVIK)ror W1x mens Anne Dsane Andersen (KVIK) og Hedvig Lærke Berg Rasmussen (DSR) ror W2-. Tilbage var otte roere, som blev til fem, fordi to valgte at fokusere på studierne, mens en er taget til USA. De resterende tre roere, (Mette Dyrlund Petersen, DSR, Anne H. Larsen, Odense og Christina Juhl Johansen, DSR) kæmper om hvem der skal udgøre W2x. Umiddelbart efter den første træningslejr i Portugal tager vi beslutning om, hvem der skal sidde på W2x. Indtil videre er stort set alle roere blevet set an i flere forskellige bådtyper, konstellationer og med både en og to årer. Der er blevet rokeret meget rundt, for at få et overordnet indtryk af, hvad den enkelte roer kan, men roerne har tacklet det meget fint.

Hos de lette herrer med to årer, vil vi lave en LM2x ud af de tre roere der er til rådighed. De har vist et fint teknisk niveau, men mangler at få det fysiske koblet på. Den endelige konstellation vælges formentlig i den første træningslejr i Portugal i februar/marts.

Hos de tunge herrer, hvor der er syv roere til rådighed (plus en i USA) er håbet, at man kan lave en M4- udover en M1x med Sverri S. Nielsen (DSR). I øjeblikket er der meget fokus på, at flytte roernes fysiske niveau samtidig med at der opbygges en træningskultur, hvor man er holdkammerater, hjælper hinanden og træner sammen i en større gruppe, hvilket er nyt for en del af dem.

Hos U-23 roerne ser vi generelt et potentiale for, at de kan spille en aktiv rolle i forbindelse med Tokyo 2020. Men det er vigtigt, at de ser invitationen til DRC, som en udviklings- og læringsproces også hvis de på et tidspunkt står uden for centret.

Følgende roere er fortsat med omkring de enkelte grupper i DRC:

Tunge herrer:
Sverri Nielsen, DSR
Frank Steffensen, DSR
Tobias Kempf, Odense
Thøger Berg Rasmussen, DSR
Joachim Sutton, Roskilde
Peter Rytter Munk, Hadsund
Loui Lam, KVIK


Tunge damer:
Anne Dsane Andersen, KVIK
Lærke Berg Rasmussen, DSR
Fie Udby Erichsen, KVIK
Mette Dyrlund, DSR
Christina Juul Johansen, DSR
Anne H. Larsen, Odense


Let herre gruppe en åre:
Emil Espensen, DSR
Steffen Bonde Jensen, Odder
Peter Holmquist, Lyngby
Jens Noll Nielsen, Hadsund


Let herre gruppe to årer:
Mathias Larsen, Odder
Fredrik Leicht, KR
Jesper Fredsted, Odense


Let dame:
Juliane Elander Rasmussen, Odder
Aja Runge Holmegaard, Roskilde
Mathilde Persson, Bagsværd